Őrizetbe vette a venezuelai hírszerzés Guaidó kabinetfőnökét

2019. március 21., 15:47

Szerző:

A magát ideiglenes államfővé nyilvánító Juan Guaidó megerősítette, hogy a kabinetfőnökét őrizetbe vette a venezuelai hírszerzés (SEBIN).

Guaidó szerint a SEBIN szerda éjszaka vette őrizetbe Roberto Marrerót, miután egy házkutatás során fegyvereket találtak a caracasi otthonában, amiket Guaidó szerint mások rejtettek el a házban, Marrero tudtán kívül.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter bírálta az őrizetbe vételt, és felszólította a SEBIN-t, hogy azonnal engedjék szabadon Marrerót.

Marrero háza nem messze van Sergio Vergara ellenzéki politikusétól, aki csütörtökön azt mondta, az éjszaka őt is felkeresték a SEBIN emberei, és Marrero címét tudakolták tőle. Vergara szerint 2 órán át faggatták őt, a rögtönzött kihallgatás során pedig egyszer a földre szorították.

Guaidó a Twitteren azt írta: nem tudnak semmit Marrero hollétéről.

A Foro Penal nevű, ügyvédekből álló venezuelai jogvédő szervezet hétfőn közölt adatai szerint az országban most 866 embert tartanak fogva politikai okokból, többnyire bírósági ítélet nélkül.

A dél-amerikai ország belpolitikai válsága azután mélyült el, hogy Juan Guaidó ellenzéki vezető az alkotmányra hivatkozva január 23-án a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro elleni egyik tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát. Guaidót azóta nagyjából 50 ország ismerte el legitim államfőként.