Orbán Viktor nemrég megdicsérte a stabil kazah diktatúrát, az új elnök ma a szavazatok 70 százalékával nyert

Az ellenzéki tüntetéseken körülbelül ötszáz embert vettek őrizetbe.

2019. június 9., 21:45

Szerző:

A volt diktátor, a közép-ázsiai országot 1991 óta irányító Nurszultan Nazarbajev váratlan márciusi távozása miatt Kazahsztánban ma előre hozott elnökválasztást tartottak, amelyen indult a kijelölt utód, Kaszim-Zsomart Tokajev is, aki az urnazárás után közzétett exit poll szerint a szavazatok 70, 13 százalékát kapta meg. Hat ellenfele volt, közülük a legtöbb voksot, közülük távoli másodikként az ellenzéki Amirjan Koszanov újságíró és aktivista a szavazatok 15,39 százalékával. Ha egyik jelölt sem szerzett volna többséget, az elnöki tisztség sorsa a második fordulóban dőlt volna el.

Elnökválasztás Kazahsztánban
Fotó: MTI/EPA/Igor Kovalenko

Az elnökválasztás napján több városban tüntetéseket tartottak, amelyeken a kivezényelt rohamrendőrök Almatiban és  a távozó diktátorról nemrég elnevezett fővárosban, Nur-Szultanban összesen körülbelül 500 embert vettek őrizetbe. A hatósági engedéllyel nem rendelkező megmozdulásokon résztvevőit azzal gyanúsítják, hogy destabilizálni próbálták a vasárnapi előrehozott elnökválasztás folyamatát - állította Marat Kozsajev, a kazah belügyminiszter első helyettese. Nur-Szultanban  több ezren tüntettek. a karhatalom pedig erőszakkal oszlatott, z embereket autóbuszokba kényszerítették. Több tüntető a „Szabadság!” szót skandálta. Azért nem ismerik el legitimnek az elnökválasztást, mivel szerintük kevés volt az idő a megszervezésére és a jelöltek programjának megismerésére.  

Elnökválasztás Kazahsztánban Elnökválasztás Kazahsztánban
Fotó: MTI/EPA/Igor Kovalenko

Egy videó tanúsága szerint Nur-Szultanban a tüntetők tömeg áttört a rendőrsorfalon.

A belügyminisztérium a Muktar Abljazov fémjelezte betiltott politika párt, a Demokratikus Kazah Választásra (QDT) hárította a felelősséget a tüntetésekért. Muktar Abljazov külföldi száműzetésben él, hatmillió dolláros csalással vádolják, amelyet állítólag még a Bank Turam Alem nevű állami kézben lévő bank vezetőjeként követett el.

Kaszim-Zsomart Tokajev egyébként „valódi, nyílt és igazságos” elnökválasztást ígért, ehhez képest terjednek hírek és felvételek választási csalásról, így arról, hogy sokan több szavazólapot is leadtak.

Alig másfél hónapja, április 24-én volt egyébként, hogy Orbán Viktor Kazahsztánban járt, és a stabilizásáért méltatta a közép-ázsiai országot. – Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy

a demokrácia nemcsak azt jelenti, hogy az emberek részt tudnak venni a választáson, és megadatik a lehetőség, hogy bevonódjanak a közös ügyek megvitatásába. A demokrácia a régi görög felfogás szerint kormányzati formát is jelent, vagyis a véleményszabadságnak meg a részvételnek végül is egy hatékony és stabil kormányzásban kell testet öltenie. Ezért ma a legsikeresebb országok egyben a legstabilabb politikai rendszerű országok

– fejtette ki a magyar miniszterelnök.

 

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.