Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Orbán Viktor: Kezdjünk el tárgyalni a pénzről

2019. június 21. 14:59 - szerző: 168 Óra/MTI

A miniszterelnök szerint Manfred Weber és Frans Timmermans is elbukott. Magyarország csak akkor vállal klímavédelmi kötelezettségeket 2050-ig, ha ehhez az Európai Unió forrásokat nyit meg.

Manfred Weber és Frans Timmermans elbukott, ami jó hír Magyarországnak, mert a magyar emberek nem akarták őket – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken újságíróknak Brüsszelben az Európai Unió csütörtökön kezdődött csúcstalálkozóján. Emlékeztetett, Magyarországon a Fidesz nagy támogatást kapott, az 53 százalék példátlan, Európában ilyen szinte senkinek sincs. Ezért jelentős vállalásokat is tett: azt mondta, hogy ezzel a támogatottsággal meg tudja akadályozni, hogy olyan vezetői legyenek az Európai Uniónak, akik a bevándorlást pártfogolják - idézte fel. Hozzátette, azt is vállalta, hogy nem lesz olyan vezetője az uniónak, aki ne adná meg a tiszteletet Magyarországnak és a közép-európai országoknak. Hangsúlyozta, ezt a két vállalást a tegnapi napig sikeresen teljesítette, mert

„a Spitzenkandidatok, Weber úr és Timmermans úr elestek",

és a két követelmény közül egyiknek sem feleltek meg, távozásuk jó hír Magyarország számára.

Azt csak halkan jegyezzük meg, hogy Manfred Weber megválasztása az Európai Bizottság elnökének valójában nem Orbán  Viktor kiállásán, hanem azon múlhat, hogy az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltjét sem az Európai Parlament második legnagyobb frakcióját adó szociáldemokraták, sem a harmadik legnagyobb képviselőcsoport, a liberálisok politikusai nem támogatják. Emmanuel Macron francia elnök pártja, a Köztársaság Lendületben (LaREM) – az Újítsuk meg Európát néven alakuló liberális frakció egyik prominens tagja – két nappal az EP-választás után jelezte, hogy csak akkor hajlandó együttműködni az EPP-vel, ha a konzervatív pártcsalád a felfüggesztés után ki is zárja a Fideszt.

EU-csúcs Brüsszelben - Orbán Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Arra a kérdésre, hogy a visegrádi országoknak (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) van-e esélyük fontos EU-s posztra, a miniszterelnök úgy válaszolt, igen, jó esély van rá. A V4 országainak minden pozícióra több, két-három jelöltje is van, és jó esély van arra, hogy az egyeztetéseken kellő súllyal tudják képviselni a visegrádi csoportot - mondta.

Orbán Viktor kifejtette: a V4-nek vannak javaslatai, ezek konkrét nevek, és ezek mind jók Magyarország és Közép-Európa számára. – A nevek kimondásával azért kell ügyesen bánni, mert van, akinek növeli és van, akinek csökkenti az esélyeit a neve elhangzása - magyarázta. Hozzátette, az ütemezésnek, a diszkréciónak, a megfelelő időpontban való előretörésnek megvan a maga logikája. Az biztos, hogy a hét közepén a V4 országainak a vezetői személyesen is találkoznak, hogy elvégezzék az utolsó egyeztetéseket. Aztán vasárnap este a V4 megpróbálja képviselni Közép-Európa érdekeit. – Az esélyek jók, vannak jó jelöltjeink, szerintem be is fognak futni - fogalmazott.

Az EU-csúcson hatalmas felhördülést váltott ki, hogy Magyarország, Csehország és Lengyelország vétója meghiúsította az EU klímaváltozás elleni célkitűzéseinek az elfogadását, amely alapján az EU-tagországoknak 2050-re karbonsemlegesnek kellene lenniük. Ennek kapcsán Orbán Viktor arról beszélt, hogy Magyarországnak a többi országgal együtt vannak klímacélvállalásai. – 2030-ig ezeket meg tudjuk valósítani, erre vannak terveink, és ezt meg tudjuk úgy tenni, pénz is van hozzá, mégpedig úgy, hogy a klímacélok elérése ne eredményezze a lakások rezsiköltségének növelését - mondta. Hozzáfűzte, úgy tudjuk megvalósítani ezeket a célokat, hogy a klíma is javul, és a magyar családoknak sem kell több pénzt fizetni az energiáért. A javaslat az volt, hogy most menjenek tovább, és 2050-re is tegyenek vállalásokat. A céllal egyetértünk, de amíg nem látjuk, hol van erre a pénz, addig nem vállaljuk - mondta.

– Úgyhogy kezdjünk tárgyalni a pénzről

– fűzte hozzá. (Ez a követelés megegyezik a lengyel állásponttal.) Úgy látja, ha lesz pénz, ha az EU ehhez nyit forrásokat, és meg tudjuk valósítani a magyar energiarendszer korszerűsítését úgy, hogy a családoknak nem kell ezért többet fizetniük, akkor vállaljuk. – Nyitottak vagyunk, tárgyalni fogunk – jelentette ki. Orbán Viktor kitért arra: volt egy vita a klímacélokkal kapcsolatban a nukleáris energiáról. A magyar álláspont világos: "ha klímacélokat akarunk elérni, akkor szükségünk van nukleáris energiára - mutatott rá. Hozzátette, ezt egy-két ország vitatja, de kisebbségben vannak. Mint mondta, ezt az ellentmondást úgy oldják fel, hogy minden országnak megmarad a joga, hogy eldönthesse: szüksége van-e atomenergiára. Magyarország szeretne ilyet, mert Paks nélkül nincs alacsony rezsi – tette hozzá.

A miniszterelnök kiemelte: a szabályozás célja az, hogy az embereknek jobb legyen, nem pedig rosszabb, és ha jobb a klíma, de nem tudják kifizetni az energiaszámláikat, akkor az egyik ügy megoldásával egy még nagyobb bajt idéztünk elő. Olyan megoldás kell, hogy klímacélok is legyenek, és meg tudjuk védeni az olcsó rezsit is, ehhez pénz kell, erről pedig tárgyalni, egyezkedni kell - mondta.