Orbán Viktor kezdhet félni, Manfred Weber is újratárgyalná a lisszaboni szerződést

2019. május 5., 19:29

Szerző:

Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje vasárnap üdvözölte Sebastian Kurz osztrák kancellár javaslatát az Európai Unió működéésről szóló lisszaboni szerződés újratárgyalására. – Európának friss kezdetre, új ötletekre és bátorságra van szüksége. Sebastian Kurz európai kezdeményezésével pont a megfelelő jelzéseket adja ehhez" - mondta Weber vasárnap délután az APA osztrák hírügynökségnek. –Közösen hirdetünk egy új stílust, emberközeli politikát és több demokráciát az Európai Unióban" - hangsúlyozta a politikus, aki szombaton részt vett az Osztrák Néppártot (ÖVP) európai parlamenti (EP) választási kampányindító rendezvényén Bécsben.

Sebastian Kurz az európai állam és kormányfők közül elsőként biztosította támogatásáról Manfred Webert az Európai Bizottság vezetői tisztségéért induló választási küzdelemben.

Orbán Viktor és Manfred Weber az EPP 2018. szeptember 11-i brüsszeli frakcióülésén
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Az osztrák kancellár a hétvégén a sajtónak adott több interjúban is szorgalmazta az uniós szerződés újratárgyalását. A Kleine Zeitung, a Die Presse és az osztrák tartományi lapok szombati kiadásában megjelenő interjúban Kurz úgy fogalmazott, hogy az új kihívások miatt korszerűsíteni kellene a lisszaboni szerződést. A kancellár azzal érvelt, hogy a lisszaboni szerződés 2009-es elfogadása óta Európában sok minden megváltozott:, jött egy adósságválság, egy euróválság, egy migrációs válság, egy klímaválság és a Brexit. Az osztrák kancellár újra felvetette, hogy az Európai Bizottság karcsúsításra szorul, és szerinte az Európai Uniónak a jövőben olyan jelentős kérdésekre kellene helyeznie a hangsúlyt, mint a kül- és biztonságpolitika. Szigorú szankciókat követelt olyan EU-tagországok ellen, amelyek adósságot halmoznak fel, büntetéseket azokkal szemben, amelyek az illegális migránsokat nem regisztrálják, illetve továbbengedik, valamint

következményeket azok számára, amelyek megsértik a jogállamiságot és a liberális demokrácia alapelveit.

Bár a nevét nem mondta, ki utóbbival nyilvánvalóan Orbán Viktornak és Magyarországnak üzent, ahogyan korábban Emmauel Macron is. 

A francia elnök április 26-án arról beszélt, hogy a schengeni övezetet akarja átalakítani attól függően, hogy melyik EU-tagország hajlandó részt venni a menekültválság megoldásában és melyik nem. Szerinte újra kell tárgyalni a schengeni egyezményt akkor is, ha ez kevesebb résztvevő országot jelent, ez viszont a lisszaboni szerződés újratárgyalását is jelentené. – Udvariasan kell beszélni, tiszteljük Emmanuel Macron urat, de Franciaország szerencsére nem élvez különleges státuszt az Európai Unióban, tehát ha el akar térni a most hatályban lévő schengeni szabályoktól, akkor meg kell változtatni a (lisszaboni) szerződést. Az nem fog menni. Üzenem. Kár vele próbálkozni – reagált erre Orrbán Viktor, kérdés azonban, ki tud-e tartani a magyar miniszterelnök akkor is, ha Manfred Weber az Európai Bizottság elnöke lesz. A Fidesz egyébként támogatja a bajor politikus jelölését a tisztségre.