Orbán Viktor kebelbarátja már az internetes tévéket is cenzúrázza

2018. március 22., 12:07

Szerző:

A török parlament a török médiahatóság, a Rádió és Televízió Legfelsőbb Tanácsa (RTÜK) ellenőrzése alá vonta az internetes műsorszórást – írja a Milliyet híre nyomán a 24.hu.

A tegnap, késő este megszavazott törvény értelmében az a médiaszolgáltató, amely a tartalmait interneten keresztül is vagy kizárólag csak az interneten keresztül akarja közvetíteni, az RTÜK-től köteles engedélyt kérni. Ugyanezt az eljárást kell követnie azon felületek üzemeltetőinek is, amelyek szeretnék átvenni az engedélyezett műsorszolgáltatók adásait.

A Sözcü című  török ellenzéki lap szerint a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) és a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) a lépést az internet cenzúrájának és a sajtószabadság korlátozásának minősítette.

A török hatóságok a korábbi években több internetes közösségi oldal, köztük a Facebook, a Twitter és a YouTube blokkolását is elrendelték már.

A Wikipédia tavaly április óta nem elérhető az országban.

A 2016. július 15-i puccskísérletet követően a Recep Tayyip Erdogan vezette török kormány terrorpropaganda címén csaknem másfél száz újságírót börtönbe záratott, és hasonló nagyságrendben sajtóorgánumokat szüntetett meg. Törökországban 20 hónapja rendkívüli állapot van érvényben.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet sajtószabadságról készített rangsorában 180 ország között Törökország a 155. helyen áll.