Orbán Viktor Izraelbe látogat, ahol épp most tiltják ki a kormánykritikus civileket az iskolákból

2018. július 17. 11:33 - szerző: 168 óra

Orbán Viktor miniszterelnök szerda délután hivatalos látogatásra Izraelbe utazik, ahol Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és Reuven Rivlinnel, Izrael Állam elnökével is tárgyal; Orbán Viktor delegációjának a magyar kormány négy minisztere is tagja – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden, a látogatás programtervezetét ismertetve az MTI-vel.

 A tájékoztatás szerint a két miniszterelnök csütörtökön délelőtt folytat négyszemközti megbeszélést, majd a plenáris tárgyalás következik, amelyen magyar részről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is részt vesz.

Szintén csütörtökön tárgyal Orbán Viktor Reuven Rivlin izraeli államfővel, majd Magyarországhoz kötődő, illetőleg magyar származású izraeli személyiségekkel találkozik - közölte a sajtófőnök.

A kormányfő jeruzsálemi programja során találkozik David Lau askenázi főrabbival, valamint felkeresi a Jad Vasem emlékközpontot, ahol koszorút is elhelyez, majd fát ültet el a Nemzetek Ligetében.

Közben a 444 a Reuters nyomán arról ír, hogy

az izraeli iskolákból kitiltják a kormánykritikus civil szervezeteket,

az egyik ilyen szervezet ugyanis arról tart előadásokat az iskolákban, hogy az izraeli hadsereg katonái néha kegyetlenül bánnak az elfoglalt területeken élő palesztinokkal.

A Breaking the Silence (Megtörni a csendet) nevű formáció veterán izraeli katonák beszámolóit gyűjti, azokat olvassák fel a diákoknak.