Orbán Viktor az EU-csúcs után: Szereztünk egy nagy csomag pénzt, nagyon boldog hét év elé nézünk

2020. július 21., 09:36

Szerző:

„Kiharcoltuk!” – írta röviden Orbán Viktor a Facebook-oldalán a brüsszeli EU-csúcs ötödik napján, miután bejelentette, Magyarországnak egy „nagy csomag pénzt” sikerült szereznie és megvédte „nemzeti büszkeségét” is az európai uniós csúcson. A győzelem számára az, hogy a jogállami feltételrendszer a vártnál enyhébb megfogalmazással került a megállapodásba, ugyanakkor a költségvetési szövegbe bekerült.

EU-csúcs Brüsszelben - A magyar és a lengyel miniszterelnök Örömmámor - a magyar és a lengyel miniszterelnök
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A magyar miniszterelnök Mateusz Morawiecki lengyel kollégájával tartott közös sajtótájékoztatót azután, hogy kedd hajnalra sikerült lezárni a tárgyalásokat. A tagállamok vezetői megegyeztek a 2021-2027 közötti keretköltségvetésről és a koronavírus-válság miatti gazdasági helyreállítási csomagról is, erről itt írtunk:

Nem véletlenül állt egymás mellé Orbán és a jogállamiság okán ugyancsak gyakran bírált Lengyelország vezetője. Orbán azt mondta: egyértelművé tették, hogy azok részéről, akik örökölték a jogállamiságot, elfogadhatatlan, hogy kioktassák és kritizálják azokat a szabadságharcos népeket – utalt itt a magyar és lengyel népre –, amelyek sokat tettek a kommunista rezsim ellen.

Orbán Viktor közölte: minden kísérletet, amely össze kívánta volna kapcsolni az uniós pénzeket és a jogállamiságot,

sikerrel visszautasították,

és egy teljesen új mechanizmus létrehozását szorgalmazták. Orbán szerint a két témát külön kell kezelni, de itt nincs vége, mert a jogállamiság fogalmának tisztázására vissza kell térni a közeljövőben, mondta.

„A tanácskozás nemcsak fontos, hanem jó küzdelem volt Lengyelország oldalán”, fogalmazott.

EU-csúcs Brüsszelben - A magyar és a lengyel miniszterelnök Egymás oldalán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Lengyelország a jogállamiság védelmében és abban érdekelt, hogy az uniós pénzek felhasználását és a jogállamiságot szigorúan felügyeljék. Elfogadhatatlan azonban az ország ellen évek óta folytatott, valódi okok nélküli politikai támadás – mondta a lengyel miniszterelnök.

Orbán Viktor kiemelte, a még megoldásra váró kérdések, egyebek mellett „a politikai tevékenységet folytató, uniós pénzből támogatott, saját kormányaikat elfogadhatatlan módon támadó” civil szervezetek átláthatósága a közeljövőben ismét az uniós tanács asztalára kerülnek.

Az uniós pénzek csak a magyarok odaadása és munkája révén működik. Ez a garancia arra, hogy „nagyon boldog hét év elé nézünk”, mondta Orbán, aki azt kívánta minden magyarnak,

„soha ne legyen kevésbé sikeres reggelje, mint a mai”.

Az MTI beszámolójánál valamivel részletesebb a Politico tudósítása, ami szerint Orbán a kérdésre, mégis hogyan sikerült plusz forrást szereznie, azt mondta,

„ez legyen az én titkom,

van néhány előnyöm, ami egyszerűen abból fakad, hogy öreg vagyok és nem ez volt az első uniós csúcsom. Hét évvel ezelőtt ugyanezt tettem. A politikai tapasztalatok különösen a végső pillanatban számítanak”, mondta.

EU-csúcs Brüsszelben - A magyar és a lengyel miniszterelnök Egy régi motoros
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher