Orbán Viktor elment tárgyalni a néppárti bölcsekkel

2019. június 22., 11:46

Szerző:

Bár maga a miniszterelnök nem beszélt róla, úgy tűnik, az eheti brüsszeli EU-csúcstalálkozó margóján eleget tett Herman van Rompuy küldöttségvezető meghívásának, és leült tárgyalni az úgynevezett néppárti bölcsekkel a Fidesz tagságáról az Európai Néppártban (EPP). A találkozóra minden valószínűség szerint az EPP székházában kerítettek sort, de a konzervatív pártcsalád is csak egy szűkszavú Twitter-üzenetben adott hírt róla.

A Fidesz EPP-tagságát márciusban függesztették fel a Soros György és Jean-Claude Juncker arcképével elindított EU-ellenes plakátkampány miatt. Ezután alakult meg a néppárti bölcsek tanácsa Herman Van Rompuy, az Európai Tanács volt elnöke vezeti, rajta kívül még Hans-Gert Pöttering volt EP- és EPP-elnök, illetve Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár a tagja –, amely azt hivatott ellenőrizni, összeegyeztethetőek-e az Orbán Viktor alakulata által vallott nézetek a konzervatív pártcsalád és az Európai Unió alapértékeivel. Bár a május 26-i EP-választás előtt személyesen nem találkozhattak Orbán Viktorral, a miniszterelnök levélben válaszolt a kérdéseikre, igaz, a szivárgó hírek szerint az érvei kevéssé győzték meg a három politikust.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.