Orbán Viktor barátja, a török elnök szerint nem a fal- és kerítésépítés a megoldás a migráció ellen

2019. február 20., 12:24

Szerző:

Úgy tűnik, nem egészen az Orbán-kormány szájíze szerint alakult a Budapesti Folyamat művésznéven ismert együttműködés miniszteri szintű isztambuli konferenciája.

Először ugyanis – derül ki Menczer Tamás külügyi államtitkár MTI-nek adott nyilatkozatából – Szijjártó Péter külgazdasági és összeveszett Dimitrisz Avramopulosz bevándorlásügyi és belügyi EU-biztossal. Ez a külügyi államtitkár szerint úgy hangzott, hogy amíg a magyar politikus hangsúlyozta, hogy aki biztonságos országokon megy keresztül, az nem menekült, a migráció nem alapvető emberi jog, és az Orbán-kormány ellenzi a megközelítést, amely szerint a migráció a legjobb válasz a munkaerőpiaci és népesedési kihívásokra, a „szélsőségesen bevándorláspárti” EU-biztos „megsértődött”, és megfenyegette azokat a tagországokat, amelyek nem akarnak bevándorlókat fogadni. A második, az Orbán-kormány számára kellemetlen pillanat az lehetett, amikor vendéglátóként beszédet tartott Recep Tayyip török elnök, és kijelentette, az egyre magasabban tornyosuló falak és szögesdrót kerítések építése nem jelent megoldást a migráció ellen. Besztélt arról is – írja az Anadolu hírügynökség – hogy Törökország eddig 37 milliárd dollárt költött a Szíriából és más közel-keleti országokból érkező menekültek ellátására, egy következő migrációs hullámmal pedig márt nem fog tudni megküzdeni.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Arról, hogy Szijjártó Péter hogyan reagált, egyelőre nincs információ, de figyelemre méltó tény, hogy olyasvalaki ítélte el a fal- és kerítésépítést, aki Orbán Viktor barátjának számít. A magyar miniszterelnök a hírhedt 2014-es tusnádfürdői beszédében illiberális mintaállamként méltatta Recep Tayyip Erdogan Törökországát, viszonzásul a török elnök alig akarta elengedni a barátját, amikor Orbán Viktor 2017 júniusában Ankarában járt. 

Ami Dimitrisz Avramopuloszt illeti, az ő tweetjei között nyoma sincs utalásnak arra, hogy bárkivel is nézetkülönbségei támadtak volna Isztambulban. annak viszont igen, hogy gyümölcsöző tárgyalásokat folytatott a török elnökkel.

Menczer Tamás azt nem árulta el

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.