Ég a hátország, szóval Orbán Viktornak sietve el kellett utaznia Azerbajdzsánba

2019. október 14., 16:56

Szerző:

Bár vasárnap még azt ígérte, hogy az önkormányzati választás másnapján véleményt fog nyilvánítani a Borkai-ügyről, Orbán Viktor hétfő délután inkább elutazott Azerbajdzsánba részt venni a türk nyelvű országok együttműködési tanácsának Bakuban tartandó konferenciáján – derül ki az APA hírügynökség cikkéből.

Orbán Viktor és Ilham Aliyev október 14-én Bakuban
Fotó: APA

A magyar miniszterelnököt Yagub Eyyubov első azeri miniszterelnök-helyettes fogadta a repülőtéren, ami azért is figyelemre méltó, mert ő annak az Orkhan Eyyuobovnak az apja, aki nyakig benne van Az azeri pénzmosoda néven ismert ügyben. Ez az ügy arról a 2,9 milliárd dollárról szól – írta meg 2017-ben az Átlátszó –, amelyet Ilham Aliyev azeri elnök rezsimje mozgatott, és amelyet világszerte luxuscikkek, ingatlanok vásárlására, az országimázs javítására fordították. Utóbbi a gyakorlatban nyugati újságírók és politikusok lefizetését jelentette, de a pénzből kaptak magas rangú azeri politikusok is. Egyikük Orkhan Eyyubov. Yakub Eyyubov nem sokkal az örmény tiszttársát Budapesten meggyilkoló azeri őrnagy, Ramil Safarov átadása előtt, 2012 júniusában Bakuban fogadta Orbán Viktort, és ekkoriban több mint hétmillió dollár (átszámítva hozzávetőlegesen 1,8 milliárd forint) érkezett egy offshore cég, a Brit-Virgin-szigeteken bejegyzett Velasco International Inc. MKB Bankban nyitott számlájára. Az nem világos, hogy a pénz sorsa mi lett. Orkhan Eyyubov a Velasco International Inc. tulajdonosa.

Orbán Viktort hétfőn vörös szőnyeggel fogadták az azeri elnök apjáról elnevezett repülőtéren. A miniszterelnök 2018 szeptemberében azt mondta, hogy a magyar a türk nyelvekkel áll rokonságban. Állítását semmivel nem támasztotta alá, és nincs is olyan komolyan vehető tudományos kísérlet, amely alá akarná.

Ami a Borkai-ügyet illeti, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap este a hvg.hu-nak azt mondta, a miniszterelnök hétfőn hozza meg a döntés Győr szex- és korrupciós botrányba keveredett fideszes polgármesterének a sorsáról. Borkai Zsolt vasárnap 641 szavaz különbséggel újra megválasztották Győr polgármesterének. Hírhedt 2018. májusi jachtkirándulása ügyében már a horvát rendőrség is nyomozást indított.