Orbán Viktor az eskütétele után gyorsan Varsóba nyargalt beszólni az Európai Parlamentnek

2018. május 14. 15:52 - szerző: MTI

A magyar és a lengyel népet nemcsak a kipróbált, ezeréves barátság köti össze őket, hanem a közös elgondolás is a jövőről – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Varsóban, ahol első hivatalos látogatását tette múlt heti eskütételét követően.

Orbán a lengyel miniszterelnökkel, Mateusz Morawieckivel (akit nemrég, jókora plénum előtt kínosan összekevert egy korábbi miniszterelnökkel, a már elhunyt Tadeusz Mazowieckivel) folytatott megbeszélése után kijelentette, mindketten erős Európát akarnak, részt akarnak venni az Európát javító, felerősítő reformokban, vitákban, és békés fejlődést akarnak. Meggyőződésük, hogy érdekeiket egy erős Közép-Európa szolgálja, ami sokat adhat az európai kontinens erejéhez.

Orbán Viktor Varsóban
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kérdésre válaszolva a kormányfő azt mondta, „a legnagyobb politikai ügy ma Európában a bevándorlás és a migráció”, és

azt a parlamentet, amely ma Brüsszelben ülésezik, az európai emberek még a migránskrízis előtt választották.

Szerinte felvetődik, hogy nem volna-e demokratikusabb megvárni a választást, hogy az újonnan megválasztott parlament zárja le a kérdést.

Morawiecki egyébként nincs túlságosan elragadtatva a magyar kollégájától és országától.

Lengyelországban nagyon messze vagyunk a jogállamiság szabályainak komoly megsértéséről - fejtegette Morawiecki. Jól jövünk ki abból, ha összehasonlítjuk a lengyel helyzetet, ahol alacsony szintű a korrupció és virágzik a demokrácia, a bolgár, a román a vagy cseh állapotokkal, ahol kiterjedt a korrupció és magyar barátainkkal, ahol... sírjak vagy nevessek?

– mondta a lengyel miniszterelnök egy februári interjúban.