200 millióval támogatja a jeziditákat az Orbán-kormány, 29 milliót a a Babiloni Káld Katolikus Egyház kap

2019. augusztus 23., 21:12

Szerző:

200 millió forintos támogatást ad az Orbán-kormány az iraki jezidita vallási kisebbségnek a Hungary Helps program keretében, 29 millió forintot pedig a Babiloni Káld Katolikus Egyház erbili érsekségének utal át a kabinet – vette észre a hvg.hu. Az erről szóló határozat értelmében a jeziditák a szülőföldjükön maradásra és a menekültek visszafogadásának a biztosítására kapják a pénzt a Magyar Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül.

A jeziditák 2014-ben népirtás áldozatai voltak Irakban, az Iszlám Állam ötezer embert ölt meg közülük és 500 ezret tett földönfutóvá. Menekültek jezdiiták Magyarországra is, ahol azonban hónapokra tranzitzónákba kényszerítették őket. Emiatt néhányuk éhségsztrájkba kezdett.

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.