Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Öngyilkos merénylők robbantottak Srí Lankán, már 290 halott van

2019. április 22. 09:48 - szerző: 168 Óra/MTI

Hét öngyilkos merénylő követte el a Srí Lanka-i templomokban és hotelekben csaknem egyszerre végrehajtott hat támadást - mondta el egy kormányzati igazságügyi orvosszakértő hétfőn. Arijananda Velianga szerint a helyszínről összegyűjtött mintákból kiderült, a húsvét vasárnapi támadók öngyilkos merénylők voltak.

Merényletek Srí Lankán
Fotó: MTI/EPA

A szigetország fővárosában, Colombóban található Shangri-La luxusszállodában ketten robbantottak, míg a szintén colombói Cinnamon Grand Hotelben és Kingsburyben, valamint a Szent Antal katolikus templomban, a negombói Szent Sebestyén katolikus templomban, illetve a batticaolai evangéliumi keresztény templomban egy-egy szélsőséges hajtott végre támadást. A merényleteknek legalább 290 halálos áldozatuk és ötszáz sebesültjük van, köztük külföldi állampolgárokkal.

Az összehangolt merényletsorozatért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget, de Rajita Senaratne egészségügyi miniszter a korábbi gyanúval összhangban hétfőn bejelentette, hogy az angolul National Thowheeth Jama'ath (NTJ) néven ismert iszlamista szélsőséges szervezet áll a háttérben. Az NTJ tavaly vált ismertté buddhista szobrok elleni vandalizmusával, egy tíz napja tett, titkosszolgálati forrásokon nyugvó rendőrségi felhívás szerint pedig öngyilkos merényletekkel fenyegetőzött templomok és India külképviselete ellen

Két miniszter a hírszerzést hibáztatta. –  A hírszerzés néhány embere tudott erről a fenyegetésről. Késlekedtek a ellenlépésekkel. Meg kell vizsgálni, hogy miért hagyták figyelmen kívül ezt a figyelmeztetést” - " - írta Harin Fernando távközlési miniszter a Twitteren. Azt állította, hogy apja is hallott a támadás lehetőségéről, és óva intette őt attól, hogy nagyobb templomokba menjen.

Mano Ganesan társadalmi integrációs miniszter arról számolt be, hogy a tárcájához rendelt biztonsági tiszteket figyelmeztették,  öngyilkos merénylők politikusok megtámadására készülnek.

Ruvan Gunasekara rendőrségi szóvivő biztosított róla, hogy megvizsgálják az értesüléseket.

A hatóságok egyelőre nem tudják, kik állhattak a támadások mögött. Az egykori szeparatista tamil tigrisek felkelését a kormány 2009-ben letörte. A lázadók – bár folyamodtak öngyilkos merényletekhez –, nem volt jellemző, hogy keresztény célpontokat támadjanak. A szigetországban szélsőséges iszlamisták sem követtek el támadásokat az elmúlt években.

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százaléka hindu, 10 százaléka muszlim, és 7 százaléka, vagyis mintegy 1,2 millió lakója katolikus. A polgárháború vége - 2009 - óta eddig nem volt jelentősebb támadás vagy terrorcselekmény az országban, de a vallások hívei között rendszeresen vannak kisebb atrocitások.