Öngyilkos lett Alan Krueger, Barack Obama volt gazdasági főtanácsadója

2019. március 19. 08:50 - szerző: 168 Óra/MTI

Elhunyt Alan Krueger közgazdász, a Princeton egyetem professzora, Barack Obama volt elnök gazdasági főtanácsadója - közölte hétfőn munkahelye, a Princeton Egyetem. A családja által közzétett külön nyilatkozat szerint Krueger a hét végén saját kezével vetett véget életének.

Az 58 éves professzort - aki korábban Bill Clinton kormányzatában is dolgozott - az amerikai sajtó a minimálbérről alkotott amerikai közgazdasági gondolkodás egyik átalakítójaként méltatja.

- A hét végén Amerika egy briliáns közgazdászát, sokunk pedig a kedves barátját veszítette el - írta közleményében Barack Obama, aki a Fehér Ház gazdasági tanácsadó testületének volt vezetőjét úgy jellemezte: jó és tisztességes ember volt.

Az 1990-es évek elején Krueger és kollégája, David Card szembeszállt azzal a hagyományos nézettel, miszerint a minimálbérek emelése éppen az alacsony jövedelműeket sújtja, hiszen szűkíti az álláslehetőségeiket. A két közgazdász tanulmánya és későbbi kutatásai elemzők szerint kikezdték a közgazdász-társadalomban e kérdésben uralkodó korábbi egyetértést, és megváltoztatták sok közgazdász gondolkodását.

Fotó: Youtube

Közleményében Barack Obama így fogalmazott: Alan Krueger a gazdaságpolitikát nem elvont elméleteknek tekintette, hanem módszernek arra, hogyan lehet javítani az emberek életén. Hitt abban, hogy a tények, az ésszerűség és a bizonyítékok felelősebbé tehetik a kormányzást.

Lawrence Summers - Barack Obama gazdaságpolitikájának másik jelentős alakítója - szintén méltatta az elhunytat. Summers az egyetemen és a kormányzatban is együtt dolgozott Alan Kruegerrel, szavait több amerikai médium is idézte. - Egyedülálló és különleges tehetsége volt ahhoz, hogy a legfontosabb és legsürgetőbb kérdéseket tegye fel és pontos adatokkal meg is válaszolja - fogalmazott Summers, és a terrorizmus gazdasági meghatározottságát, valamint az iskolázottság gazdasági előnyeit említette, mint Krueger fontos kutatási témáit.

Az elhunyt közgazdász nagy teret szentelt a társadalmi egyenlőtlenségek kutatásának is, megállapítva, hogy azokban az országokban, ahol nagyobb a társadalmi egyenlőtlenség, ott bizonyíthatóan kisebb a nemzedékek közötti társadalmi mobilitás.