Olaszország újra a menedékkérők szétosztására szólította fel az EU-t

2018. augusztus 19. 13:23 - szerző: 168 Óra/MTI

Az EU-tagállamok kikötőinek megnyitására szólított fel Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter vasárnap, hogy így osszák szét a Lampedusánál olasz vizeken négy napja veszteglő 177 menedékkérőt, akiknek a hajóját az olasz kormány ismét nem engedi kikötni.

A menedékkérőket az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója vette fedélzetére Málta közelében, de Málta nem fogadta be őket. A Diciotti előtt azonban az olaszországi kikötők is zárva maradtak.

Danilo Toninelli, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) olasz kormánypárt politikusa közösségi oldalán hangsúlyozta, hogy Olaszország ismét életeket mentett, miközben Málta „minősíthetetlen magatartást tanúsított”, amiért az EU-nak szankciókkal kellene sújtania. Az olasz közlekedési és infrastrukturális minisztériumot vezető politikus, akihez az olaszországi kikötők felügyelete is tartozik, kijelentette: az EU cselekedjen és nyissa meg kikötőit a szolidaritás előtt, máskülönben létezése értelmetlen. 

Az olasz kormánypárt képviselője szerint a menedékkérőket ismét szét kellene osztani az EU-tagországok között, ahogyan ez június óta már több alkalommal megtörtént, mióta az új Giuseppe Conte kormánya megtagadja a menedékkérőket szállító hajók kikötését. Korábban Spanyolország, Franciaország, Németország is ötven-ötven embert vett át az olaszországi vizekre érkezők közül. Az EU beavatkozását sürgette Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter is. Ennél a kérésnél egyébként véget is ér az a szívélyesség, amellyel Orbán Viktor a Conte-kormány hivatalba lépését fogadta, Magyarország ugyanis már többször jelezte, hogy nem akar menekülteket befogadni más Eu-tagországból.

A Diciotti július közepén 67 embert vett át a Vos Thalassa olasz teherhajóról. Akkor Matteo Salvini olasz belügyminiszter megtagadta, hogy a menedékkérőket az olasz parti őrség hajója Olaszországban tegye partra. Végül az olasz államfő, Sergio Mattarella engedélyezte, hogy kiszállhassanak.