Az olasz államfő kormányalakítási megbízást adott Giuseppe Conténak, Matteo Salvini végleg a pálya szélén rekedt

2019. augusztus 29., 11:23

Szerző:

Sergio Mattarella olasz államfő kormányalakítási megbízást adott csütörtökön Giuseppe Conte ügyvezető kormányfőnek, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) előző napi megállapodása alapján. Az elnök általi megbízatásról hivatala egyik tisztségviselője számolt be csütörtök délelőtt.

Conte a múlt héten lemondott, mert az M5S koalíciós partnere, a Matteo Salvini kormányfőhelyettes és belügyminiszter vezette, jobboldali Liga kilépett a kormányból. Emiatt az államfőnek konzultálnia kellett minden jelentős párttal a válság megoldásáról.

Olasz kormányválság
Fotó: MTI/EPA/Paolo Giandotti

Luigi Di Maio, az olasz Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője tegnap jelentette be, hogy megállapodtak a Nicola Zingaretti fémjelezte Demokrata Párttal (PD), és kormánykoalíciót alakít az olasz baloldal. Di Maio közölte, hogy mozgalma végre akarja hajtani azt a programot, amelyre a választóktól megbízatást kapott. A kormányválságról azt mondta, nincsenek jobboldali vagy baloldali megoldások, csak megoldások.

A miniszterelnök Giuseppe Conte ügyvezető kormányfő lesz. Az államfő ma reggelre kérette be Contét.

Eszerint a Matteo Salvini belügyminiszter vezette Liga ellenzéki szerepre kényszerül. A Salvini által szorgalmazott előre hozott választást sikerült most elkerülni az M5S-PD koalícióval.