Olaszország hagyná, hogy két kisgyerek és két anya partra szálljon a líbiai menekülthajóról, de ők a társaik nélkül nem akarnak

2019. április 5., 19:51

Szerző:

Az olasz hatóságok pénteken felajánlották, hogy egy 11 hónapos kislány és egy hatéves kisfiú, valamint édesanyjaik elhagyhatják a Sea-Eye nevű német civil szervezet hajóját, de a jármű továbbra sem kapott engedélyt, hogy olasz vizekre hajózzon. 

A 2015 szeptreemberében a tengerbe fulladt hároméves szíriai kurd kisfiú, Alan Kurdi nevét viselő hajó a dél-olaszországi Lampedusa szigetétől öt mérföldnyire várakozik több mint egy napja. Nem hajózott olasz felségvizekre, az olasz belügyminisztérium és külügyminisztérium is figyelmeztette ugyanis, hogy ha ezt megteszi, akkor megsérti az olasz nemzetbiztonsági rendelkezéseket. 

A hajón 64-en tartózkodnak, köztük hat gyerek és tíz nő. Négyüknek – a két legkisebb gyereknek és az édesanyjuknak – az olasz hatóságok felajánlották ugyan, hogy partra szállhatnak, Matteo Salvini belügyminiszter közlése szerint azonban nem éltek a lehetőséggel.

Horst Seehofer német belügyminiszter pénteken közölte, hogy Németország kész befogadni a hajón tartózkodók egy részét. A politikus  felszólította az Európai Unió többi tagállamát, hogy segítsenek ők is, hangsúlyozta, hogy közös műveletnek kell lennie. A német belügyminiszter kifejezte afeletti nemtetszését, hogy továbbra sem sikerült tartós uniós megoldást találni a Földközi-tengeren keresztül érkező migránsok szétosztásának problémájára. 

A Sea-Eye 2016 tavaszán alakult meg, és tevékenységét a földközi-tengeri mentési műveletek miatt kezdte el. Az egyik legkisebb nem kormányzati szervezetről (NGO) van szó, amely ezzel foglalkozik. 

Az Alan Kurdi a líbiai Zuára területhez tartozó vizeken vette fedélzetére a menekülteket, miután a gumicsónakjuk elsüllyedt. A mentési műveletet a líbiai kutatási és mentési (Sar-) zónában hajtották végre. A hajó nem várta meg a líbiai parti őrség helyszínre érkezését, biztonságos kikötőt kért a máltai és az olasz hatóságoktól. Ezt mindkét ország megtagadta. Matteo Salvini korábban úgy nyilatkozott, mivel német szervezetről van szó, a hajó Németországban van bejegyezve és a kapitány is Hamburgból származik, vigyék Hamburgba a menekülteket.

Matteo salvini – aki az Olaszországban kormányzó szélsőjobboldali Liga vezetője – a G7-es csoportot alkotó országok belügyminisztereinek párizsi találkozóján bejelentette, hogy először hivatalos levélben sürgette a német belügyminiszter fellépését, majd telefonon is egyeztetett Berlinnel annak érdekében, hogy a migránsokat Németország fogadja be. A Sea-Eye is gyors megoldást szorgalmazott, hangsúlyozva, hogy a viharos időjárás miatt a hajón tartózkodók veszélyben vannak, és bírálta Olaszországot amiatt, hogy mindössze két gyermek és édesanyjuk számára ajánlotta fel a lehetőséget, hogy elhagyhatják a hajót.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.