Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Újabb csapást mérhet a világgazdaságra a szaúdi olajipart ért robbantás

2019. szeptember 17. 10:10 - szerző: 168 Óra

Azonnal érzékelni lehetett a kőolaj világpiaci árán, hogy szombaton dróntámadás érte támadás érte Szaúd-Arábia legnagyobb olajfinomítóját. A WTI és Brent-olaj ára 13-15 százalékos emelkedés után némileg korrigált, de így is végül 8-9 százalékos pluszban zárt hétfőn a pénteki árához képest.

Fotó: Wikipédia

Bloomberg által megkérdezett szakértők szerint ha marad a áremelkedés, akkor egy nagyon sebezhető időszakban mérhet újabb csapást a világgazdaságra, melyet egyszerre sújt a gazdasági növekedés lassulása, a Brexit, a kínai-amerikai kereskedelmi háború, illetve a kínai és a német gazdaság gyengélkedése.

Ami bizakodásra adhat okot, hogy a többi OPEC-tagállam jelezte, pótolni szándékozik a kieső szaúdi olajtermelést mindaddig, míg a támadást követően újra helyreáll a Szaúd-Arábia olajexportja. Ez elvileg alkalmas, hogy némi emelkedéssel, de megállítsa a folyamatokat.

Szombaton jemeni húszi lázadók a bukjaki és a huraiszi olajterminálra mértek csapást. Előbbi a szaúdi állami olajcég, az Aramco közlése szerint a világ legnagyobb olajfinomítója. Az Egyesült Államok Iránt sejti a támadás hátterében.

(A napi.hu nyomán)