Ököllel ütötte-verte a hallásérült diáklány arcát a felügyelőnője

2018. június 11. 17:26 - szerző: 168 Óra

A kolozsvári ügyészségen tett feljelentést a Sérült Gyerekek Jogaiért Küzdő Európai Központ (CEDCD), miután videófelvétel került nyilvánosságra arról, hogy a halláskárosultak kolozsvári líceumában egy felügyelőnő bántalmaz egy diáklányt – írja a Maszol.

„Amint azt korábban is bebizonyítottuk, a romániai speciális iskolák nem határolódnak el a sérült gyerekek elleni bántalmazásoktól és visszaélésektől, amelyeket zárt ajtók mögött, csendben követnek el” – olvasható a közleményben, amelynek szerzői azt ígérik, hogy mindent meg fognak tenni a vétkesek büntetőjogi és civil felelősségrevonása érdekében.

„Véget kell vetni a fogyatékos gyerekekkel szembeni embertelen bánásmódnak, és ezekben az iskolákban a tanügyminisztériumnak nyilvános kivizsgálást kell tartania, ezt azonban a szaktárca évek óta halogatja” – mondta Mădălina Turza, a CEDCD elnöke. 

Amalia Gurzău tanfelügyelőségi szóvivő szerint két lány között konfliktus tört ki, és a diákok éjszakai felügyeletével megbízott alkalmazott megpróbálta szétválasztani őket.

Gurzău szerint nincsenek arra utaló jelek, hogy a lányok testi vagy pszichikai sérülést szenvedtek volna. 

Van viszont egy felvétel arról, hogy az egyik bentlakó diáklányt

az iskola egyik alkalmazottja ököllel többször arcon üti és fenyegeti.

A felvételt egy másik tanuló készítette, majd közzétette a közösségi hálón.