Obama szóvivője lesajnálta Lázárt

Már Barack Obama egyes számú szóvivőjéig is eljutott a hír, hogy a magyar kormány intenzív sorosozásba kezdett, sőt azzal vádolja az amerikai elnököt, hogy minél több muszlimot szeretne látni Európában. Josh Earnest röviden és visszafogottan reagált.

2016. május 20., 05:32

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón váratlanul kemény szavakkal szólt be Barack Obama amerikai elnöknek és még egy összeesküvés-elméletbe is belekeverte – ídézi fel a történteket az index.

Az ügy előzménye, hogy Bill Clinton múlt pénteken egy kampánybeszédében bírálta Magyarországot, amire az Orbán-kormány rendkívül hevesen reagált. Pedig Clintonnak exelnökként semmiféle hivatalos posztja nincs az amerikai kormányban, sőt politikában, de Lázárt és a magyar kormány többi tagját ez láthatóan nem zavarta. Lázár ma a következőket adta elő:

– Obama elnök és az Egyesült Államok támogatja az illegális bevándorlást, mert muszlimokkal akarják megtölteni Európát. Ehhez képest a magyar kormány azt gondolja, ha szüksége is van Európának a bevándorlásra, csak kontrollált formában lehet megtenni.

- Obama fő zászlóvivője az a Soros György, aki az utóbbi napokban folyamatosan arról nyilatkozik, hogyan kell előkészíteni és megoldani, hogy egyre több menekült jöjjön Európába.

- Obama nem sokkal korábban, európai körútján világosan a bevándorlás, a betelepítés sőt a migránsok kényszerített áttelepítése mellett érvelt.

A Fehér Ház pár órával később mondta el véleményét Lázár szavairól, röviden és meglehetősen lesajnálóan.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője az AP hírügynökség kérdésére tudósításuk szerint csütörtökön azt mondta, nem hallott Lázár János megjegyzéseiről, majd a következőképpen reagált:

„Nem vagyok benne biztos, hogy ez méltó a válaszra.

A Fehér Háznak több szóvivője is van, köztük az első számú az a Josh Earnest, aki a legfontosabb ügyekben szokott megszólalni – írja az Index.