Egy volt kommunista börtönparancsnok kapja a legnagyobb nyugdíjat Romániában

2019. augusztus 6., 19:02

Szerző:

Kiderült, ki az, akinek jelenleg a legmagasabb a nyugdíja Romániában: Gheorghe Bălășoiunak. aki a Ceausescu-diktatúra éveiben ügyész és börtönparancsnok volt: 73 890 lejt kap havonta. Ez majdnem ötmillió forint.

Bălășoiu a Colibași börtön vezetője volt a nyolcvanas években, azelőtt ügyészként tevékenykedett. Ez persze bruttó összeg, a volt ügyésznek adózás után „mindössze” 66 701 leje marad (ez is bőven meghaladja a négymillió forintot) – írta a Transindex.

A romániai átlagnyugdíj az idei első negyedévben 1227 lej, vagyis nagyjából 82 ezer forint volt. 2021-re ez az összeg átszámítva majdnem 140 ezer forintra kúszhat fel, keleti szomszédunknál ugyanis 70 százalékos nyugdíjemelést terveznek.

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.