Nyolcvannál többen haltak meg az iraki kompbalesetben

2019. március 21., 21:55

Szerző:

Legfrissebb jelentések szerint nyolcvan fölé emelkedett a csütörtöki iraki kompbaleset halálos áldozatainak száma. Helyi tisztviselők tájékoztatása szerint legkevesebb 83 ember halt meg az Irak északi részén történt balesetben. 

A Hszinhua hírügynökség 93 halálos áldozatról számolt be az iraki belügyminisztérium szóvivőjének közlésére hivatkozva.

A komp a Tigris folyón haladt, Moszul városának közelében borult fel és süllyedt el. 

A helyi polgári védelem vezetője közölte az AP hírügynökséggel, hogy a hajón utazó emberek a perzsa újévet, a noruzt ünnepelték. Hozzátette, a komp valamilyen technikai probléma miatt merült el, és a közelben nem volt elég csónak az emberek kimentéséhez. Tudomása szerint több mint 80-an tartózkodtak a fedélzeten.

Mentőcsapatok jelenleg is a helyszínen vannak, további túlélők után kutatva. 

Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök azonnali vizsgálatot rendelt el az ügyben. Az iraki televízió közlése szerint Mahdi csütörtök este Moszulba utazott, és háromnapos nemzeti gyászt rendelt el az áldozatok emlékére.

Az iraki legfelsőbb igazságszolgáltatási tanács közleménye szerint a moszuli bíróság elrendelte a kompért felelős kilenc dolgozó őrizetbe vételét, valamint letartóztatási parancsot adott ki a komp tulajdonosa ellen. 

Egy iraki képviselő korábbi közleménye szerint a komp 50 ember szállítására lett volna alkalmas, azért süllyedt el, mert mintegy 200-an voltak a fedélzetén.