Nyolcéves kislány a manchesteri merénylet áldozatai között, egy hajléktalan hős lett

2017. május 23. 19:09

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a huszonkét halálos áldozatot követelő merényletért. Minden eddiginél inkább megvetésre méltó támadás volt. Akik megtervezték, nyilvánvalóan gyerekeket akartak ölni. Egy 23 éves manchesteri férfi, Salman Abedi robbantotta fel magát.

Egy nyolcéves kislány is életét vesztette abban a öngyilkos merényletben, amelyet hétfő este Ariana Grande amerikai popénekesnő koncertje után hajtottak végre Manchesterben a városi aréna bejáratánál. Saffie Rose Roussos az édesanyjával és a nővérével ment el a koncertre. Ő a második áldozat, akit a hatóságok kedden megneveztek az eddig huszonkét halálos áldozatot követelő támadás nyomán. Az első egy 18 éves lancashire-i diáklány, Georgina Callander, akiről az egyik utolsó fényképfelvétel az a szelfi lehet, amelyet a koncert előtt Grandéval készített.

Ez a támadás minden eddiginél inkább megvetésre méltó volt. Akik megtervezték, nyilvánvalóan gyerekeket akartak ölni. Kórházi közlések szerint az ötvenkilenc sérült között tizenkét gyerek van – legalábbis ennyien fiatalabbak 16 évesnél.

Fotó: MTI / AP / Rui Vieira

Kedd este aztán megnevezték a merénylet elkövetőjét is. Egy Salman Abedi nevű 23 éves manchesteri férfi robbantotta fel magát az aréna előtt. Abedi 1994-ben született egy Líbiából, a Kadhafi-rezsim elől menekülő  család négy közül a harmadik gyermekeként. Tíz évvel ezelőttig Londonban éltek, utána  költöztek Manchesterbe. Meg nem erősített információk szerint nemrég a két idősebbik fiún kívül az Abedi család mindegyik tagja visszatért Líbiába. Ez egyrészt magyarázatot adhat arra, hogy Abedi hol radikalizálódott, másrészt azokra a most terjedő amerikai hírszerzési közlésekre is, amelyek szerint Abedi közvetlenül a merénylet előtt Londonból utazott Manchesterbe.

Az öngyilkos merényletért a szélsőséges iszlamista terrorszervezet, az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. Az erről szóló angol nyelvű közleményben az Iszlám Állam azt állítja, hogy „a kalifátus katonájának” száz emberrel sikerült végeznie Manchesterben.

Az öngyilkos merénylő bűntársai után indított hajtóvadászatban eddig három embert vettek őrizetbe. Egyikük egy 23 éves férfi, akinek Manchester elővárosában, Chorltonban kattant a csuklóján a bilincs, a második személyt Whalley Range-ben, a harmadikat Fallowfieldben kapták el. Itt egy lakásban házkutatást tartottak. Később derült ki, hogy az Abedi család manchesteri otthonáról van szó. Az Elsmore Roadon fekvő házban az Abedi család kevésszer fordult meg az elmúlt években. Egy szomszéd az Independentnek azt mondta, hogy bár a környéken mindenki ismer mindenkit, az Abedi családra ez nem volt igaz, a lakásukról pedig csak annyit tud, hogy gyakorlatilag hostelnek használják fiatalok.

Manchesterben városszerte érthetően feszült a hangulat. Rengeteg állig felfegyverzett rendőr cirkál az utcákon, az aréna környéke még mindig hermetikusan le van zárva, a Manchester Victoria pályaudvar nem indít és nem fogad vonatokat. Bombariadó miatt evakuáltak egy városi plázát, és le is tartóztattak egy gyanúsítottat, de később kiderült, hogy ennek az ügynek nincs köze a hétfői terrorhoz. Este a városban gyertyagyújtással emlékeznek a Manchester Arena áldozataira. A megemlékezésen részt vesz Andy Burnham polgármester is.

Fotó: SWNS / Leeds SWNS.com

Ami a politikai vonzatokat illeti, az öngyilkos merénylet miatt felfüggesztették a június 8-i parlamenti választásokat felvezető kampányt. Theresa May miniszterelnök és Amber Rudd belügyminiszter kedden ellátogatott Manchesterbe, ahol a rendőr-főkapitányságon tájékozódtak a helyzetről. May – aki korábban a „megdöbbentő”, az „émelyítő” és a „gyáva” jelzővel ítélte el az öngyilkos merényletet – a kórházban meglátogatta a sérülteket is, és telefonon beszélt az izraeli látogatáson tartózkodó Donald Trump elnökkel, aki biztosította, hogy az Egyesült Államok minden támogatást megad Nagy-Britanniának az ügy felderítéséhez.

Az öngyilkos merénylet utáni mentőakció valószínűtlen hőse egyébként Chris Parker, az a 33 éves hajléktalan férfi, aki a detonáció után a saját testi épségét kockáztatva berohant az arénába kihozni a terror sérültjeit. Parker – aki néha amúgy is a bejárat csarnokában vagy az előtt kéreget – állítólag sírva mesélte a Mirrornak, hogy először egy olyan kislányt hozott ki az épületből, akinek mind a két lábát letépte a pokolgép, egy idős asszony pedig az ő karjaiban halt meg.

Lengyel külügyminisztériumi közlések szerint a kelet-európai ország több állampolgárát is eltűntként keresik az öngyilkos merénylet nyomán.

Az öngyilkos merényletről készített korábbi hírösszefoglalónkat ide kattintva olvashatják el.