Nyílt levélben neveti ki az Orbán-kormányt a karikaturista, aki miatt Magyarország korlátozni akarta a szlovén szólásszabadságot

2019. április 8., 07:37

Szerző:

Fotó: Mladina

Iróniával teli nyílt levélben kért bocsánatot az Orbán-kormánytól a Mladina című szlovén hetilap karikaturistája, azután, hogy az Orbáán Viktort náci vezérként megjelenítő címlaprajza Szilágyiné Bátorfi Edit ljubljanai magyar nagykövet egy meglehetősen szórakoztató szóbeli diplomáciai jegyzékben felszólította Szlovéniát, hogy a jövőben ilyen eset ne történhessen meg. Válaszul a szlovén külügyminisztérium szelíden elmagyarázta, hogy nem áll szándékában korlátozni a szólás és a sajtó szabadságát, Tomaž Lavrič karikaturusta pedig megtagadta a lehetőséget, hogy gúnyolódjon még egy kicsit a magyar politikai eliten. 

„Hálás vagyok a magyar nagykövetnek, és arra kérem, fogadja el őszinte bocsánatkérésemet, amiért a miniszterelnökét a Mladina lapjain szemtelenül és teljesen valószerűtlenül ábrázoltam. Abszolút jogosan háborodott fel rajta”

– kezdődik a nyílt levél, amelyben Tomaž Lavrič azt állítja, mélyen magába nézett, és tudja, hogy amit művelt, már nem teheti semmivé, de védekezésképpen három okot is említ.

„Első helyen áll természetesen az a kommunista oktatási rendszer, ami agymosást végzett rajtam, és megtörte a nemzet- és vallástudatomat. Bűnösök még a lap főnökei és szerkesztői, akiket jobban kéne figyelni és időben megállítani, hiszen tudják, hogy én milyen felelőtlen és naiv vagyok politikai kérdésekben, meg hát mindenről elhiszem, hogy az úgy van, ahogy. És végül, de nem utolsósorban, bűnös a mi elnéző igazságszolgáltatásunk, ami nem bünteti az ennyire kirívó társadalmi szabálytalanságokat”

– írja iróniától csepegő hangon  a karikaturista, aki ezután arra is felkéri Szilágyiné Bátorfi Editet, hogy ne hagyja abba, 

„Hölgyem, én arra kérem önt, ne essen kétségbe miattunk, inkább folytassa segítő munkáját azzal, hogy jó tanácsokkal és jó szándékú kritikával lát el minket, hogy mi magunk is elérhessük azt a példaértékű objektivitást és egyhangúságot, amit önök a magyar médiában már létrehoztak, és hogy újra elhozhassuk azt a rendet, nemzeti erkölcsösséget és keresztényi szeretetet a drótkerítések iránt, ahogyan azt az önök szelíd és jogosan szeretett vezetője, Orbán Viktor parancsolta.”

A nyílt levél fordítását a 444 vette észre a Karikatúra Klub Facebook-oldalán.