Már Amerikáig érnek a kormánypárti médiumok Trump-párti szólamai

Jeszenszky Zsolt- és Rákay Philip-idézetekkel színesíti egy független amerikai oldal a populista kelet-európai kormánypárti médiumokról szóló cikkét, amely azt ecseteli, hogy függenek össze a Trump-féle megalapozatlan csalás vádak és a demokratikus intézményrendszerbe vetett hit gyengítése.

2020. december 6., 10:24

Szerző:

Jeszenszky Zsolt Pesti TV-s fotójával kezdi a cikkét az NPR.org, amely amerika egyik független nonprofit médiaszervezete, rádiójával, cikkeivel, posztjaival hetente 60 milió amerikait ér el a saját bevallása szerint, és 17 országban működtet fiókintézményt.  

A cikk arról ír, a kelet-európai populista, azaz kormánypárti médiumok terjesztik Trump minden alapot nélkülöző összeesküvés-elméleteit a választási csalásokról. A cikk megmagyarázza, hogy a Pesti TV az olyan, mint Amerikában a Blaze TV - mindkét médium kételkedik az amerikai választások eredményeiben.  

"Túl sok anomália", idézik a "csacsogó, ezüst hajú egykori zenészt és DJ-t", aki a liberálisokat gyalázó feliratú pólóban szerepel a műsorában, a Politikai Hobbistában, és aki az 1957-es kékcédulás magyar választási csaláshoz méri az amerikai levélszavazatokat.  

Az NPR emlékeztet, az amerikai bíróságok visszadobták Trump panaszait, megalapozatlannak ítélve őket. A lengyel, szlovén és magyar nacionalista vezetőket támogató médiumok mégsem állnak le a csalás emlegetésével, és Joe Bident egy nagy liberális összeesküvés részesének állítják be, amely el akarja nyomni a migrációt és multikulturális nézeteket ellenző konzervatívokat.  

A cikk idézi Krekó Pétert, a Political Capital elemző intézet vezetőjét is, aki szerint a kormányok helyett a kormány médiája fogja kimondani, hogy Biden nem legitim vezető, ez a stratégiájuk része.  

Joanna Hosa, az európai kül- és biztonságpolitikát elemző think-tank European Council on Foreign Relations (ECFR) igazgatóhelyettese azt mondja az NPR-nek, ezek a vezetők most a saját választási eszköztárukba is felvehetik a Trump-féle szólamokat a választási csalásokról. "Üzenetük: még a legjobb demokráciák is megbízhatatlanok, és a liberálisokat vádolván arra utalnak, a csalások nagyon is elképzelhetőek".  

A cikk felidézi, hogy Orbánnak milyen rossz viszonya volt Obama idején a Demokratákkal, és hogy a kormányfő ellenőrzi a médiumok zömét. Kreko pedig arról beszélt, az amerikai politikai hírekben a kormánypárti sajtóban rengetegszer jelenik meg Soros György neve. Rákay Philip pedig Bident Soros bábjaként mutatta be. Sőt a kormánypárti médiabirodalom már előrevetíti, hogy Biden bele fog nyúlni a 2022-es magyar választásokba is.  

Hosa arra figyelmeztet, hogy a lengyel kormány már az ellenfeleit hazaárulónak minősíti, és ha nem neki tetsző választási eredmény fog születni a következő, négy év múlva esedékes választáson, annak eredményét a bíróságra viheti, ahol, már az ő emberei vannak.