Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Oslo 2030-ig 95 százalékkal akarja csökkenteni a károsanyag-kibocsátását

2019. augusztus 9. 21:45 - szerző: MTI

Oslo 95 százalékkal akarja csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátását 2030-ig - jelentette be pénteken a norvég főváros polgármestere. Raymond Johansen közleményében megjegyezte, hogy a világ összes nagyvárosa közül Oslo állt elő az eddigi legambiciózusabb klímastratégiával. – Oslo lakosaival és a gazdasági élet szereplőivel együttműködve azon fogunk dolgozni a következő 11 évben, hogy felszámoljuk a város még megmaradt szén-dioxid-kibocsátó forrásait" - tette hozzá a polgármester. Az oslói városvezetés nem közölt becsléseket az emisszió drasztikus visszaszorításának várható költségeiről.

Fotó: Európai Bizottság honlapja

A 95 százalékos csökkenés a károsanyag-kibocsátás 2009-es szintjére - a Norvég Környezetügyi Hatóság városi kibocsátásra vonatkozó adatbázisában ez a legkorábbi dátum - való visszaállást jelentené. Az oslói vezetés tervei között szerepel, hogy a városban minden jármű "kibocsátásmentes" legyen, noha a dízel- és benzines autók nyílt kitiltását nem szeretnék. Európa 2019-es zöld fővárosa 2015-höz képest harmadával akarja csökkenteni az autóforgalmat, előtérbe helyezve a tömegközlekedést, a kerékpározást és a gyalogos forgalmat.

A projekt sikere részben a helyi hulladékmegsemmisítő üzembe tervezett szén-dioxid-megkötő és -tároló mechanizmus megvalósításától is függ. A skandináv ország célkitűzései között szerepel, hogy 2025-től minden eladott új autó kibocsátásmentes modell legyen.