Húszezer nő tüntetett a brazil elnök ellen

2019. augusztus 14. 21:12 - szerző: MTI

Mintegy 20 ezer nő, többségében földművelő és bennszülött tüntetett szerdán Jair Bolsonaro brazil elnök kormányzata ellen Brazíliaváros szívében. Ez volt az első nagyobb megmozdulás, amelyet az államfő ellen szerveztek a fővárosban.

A tiltakozás gyakorlatilag megbénította a közlekedést a város szívében, főleg azon a sugárúton, amelynek mentén a hivatalos intézmények találhatók.

Fotó: RT/YouTube

A brazil nemzeti kongresszushoz érkező menet során a tiltakozók közül többen is a korrupció vádjával bebörtönzött Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil elnök szabadon bocsátását követelték. A volt államfő pártja, a baloldali Munkáspárt (PT) szerint Lula da Silva a jelenlegi igazságügyi miniszter, Sergio Moro által vezetett üldöztetés áldozata. Moro volt az, aki még bíróként börtönre ítélte Lulát.

A tüntetők olyan jelmondatokat is skandáltak, amelyekkel Bolsonaro hímsovinizmusát ítélték el. Az elnök több alkalommal tett a nőket és homoszexuálisokat sértő, valamint rasszista jellegű kijelentéseket.

Hasonló felvonulást 2000 óta minden év augusztusában tartanak, hogy megemlékezzenek azokról a női mezőgazdasági termelőkről, akik az ország vidéki területein tomboló erőszak következtében halnak meg. A bennszülött nők első menetére a Brazíliában élő közel száz törzs mintegy 1500 képviselője érkezett az ország szinte minden részéről.