Női sofőröket toboroz az Uber Szaúd-Arábiában

2018. január 11. 20:18 - szerző: 168 Óra

Forradalom zajlik Szaúd-Arábiában, lassan már az utakra is kimehetnek a nők egyedül. Még mindig tilos az országban a nőknek autót vezetniük, de júniustól feloldják a tilalmat. Az intézkedés része a Mohammad bin Szalman koronaherceg által bevezetett reformcsomagnak, aminek célja az ultrakonzervatív társadalom modernizálása.

Az Uber autómegosztó és a dubai taxis cég, a Careem már el is kezdett női sofőröket toborozni. Jelenleg minden Uber-sofőr férfi Szaúd-Arábiában, míg utasaik 80 százaléka nő. A Careem utasainak 70 százaléka nő. Ez azért bonyolította az utazást, mert a konzervatív államban a nők nem mutatkozhatnak együtt idegen, nem családtag férfi társaságában. Ezért egyedül sem utazhattak férfiak által vezetett taxiban. 

A szaúdi nők közül egyelőre nagyon keveseknek van jogosítványuk. Olyan nőket toboroznak, akik külföldön szereztek jogosítványt, és akiknek ezért csak egy 90 perces tréninget biztosítanak. Terveik szerint először Rijádban, Jeddahban és Al Khobarban alkalmaznak majd női sofőröket.

Bin Szalman nemrég a mozitilalmat is eltöröltette az országban. A reformfolyamatokról itt írtunk bővebben.