Jócskán megcsonkítja a tokiói olimpia költségvetését a NOB

De az intézkedések nem érintik a nyitó- és záróünnepséget, a 121 napos váltófutást az ötkarikás lánggal és a tévéközvetítésekben látható helyszíneket sem.

2020. október 6., 11:03

Szerző:

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ötven intézkedést tervez a koronavírus-járvány miatt jövő nyárra halasztott tokiói játékok költségeinek a csökkentésére.

    A NOB végrehajtó bizottsága szerdán tekinti át a tervezett változtatásokat, amelyeket annak érdekében hozott, hogy ne kelljen korlátozni a versenyszámok mennyiségét, illetve a 15 400 fős sportolói létszámot az olimpián és a paralimpián.

    Az intézkedések nem érintik a nyitó- és záróünnepséget, a 121 napos váltófutást az ötkarikás lánggal és a tévéközvetítésekben látható helyszíneket sem.

    A tervek szerint kevesebb molinót tesznek majd ki dekorációs céllal, 10-15 százalékkal csökkentik a szponzori küldöttségek létszámát, kevesebb tolmácsot alkalmaznak, kisebb mennyiségű kabalafigura-öltözék készül, továbbá törlik a csapatok fogadóünnepségeit.

    A játékok büdzséjét jelentősen megdobta az 1,43 milliárd dolláros központi stadion, illetve az 520 millióba került úszócsarnok, ezért a rendezők korábban bejelentették, hogy új épületek helyett takarékossági célzattal inkább már létezőket hasznosítanak.

    A NOB és a szervezőbizottság további egy-két százalékot kíván lefaragni a 12,6 milliárd dollárra becsült költségvetésből, amely a japán kormány által tavaly elvégzett vizsgálat nyomán akár ennek a kétszerese is lehet.

    Mint azt Tosiro Muto, a szervezőbizottság ügyvezetője elismerte, a házigazdák dolgát nehezíti, hogy néhány szponzor a gazdasági nehézségekre hivatkozva nem újította meg a szerződését. A büdzséből 68 hazai támogató összesen 3,3 milliárd dollárral veszi ki a részét.

    A rendezők az év végén vagy 2021 elején teszik közzé döntéseiket a hazai és külföldi szurkolók beengedéséről a versenyhelyszínekre, továbbá a sportolók Japánba belépésének körülményeiről. A szigetországban eddig mintegy 1600 áldozatot követelt a koronavírus-járvány, ezért a kormány 159 ország állampolgárai számára szigorú feltételeket szabott a beutazáshoz.

    Az elnevezését - Tokió 2020 - megőrző olimpiát 2021. július 23. és augusztus 8. között tartják.

 

(MTI)