Csaknem negyedmillió ember vált földönfutóvá a Nigéria északi részésn tomboló erőszak miatt

2019. szeptember 27., 21:09

Szerző:

Csaknem negyedmillióan váltak földönfutóvá a Nigéria északi részén fegyveres csoportok ismétlődő támadásai miatt - jelentette pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR). Több mint 40 ezren menekültek át a Nigerrel közös északi határon az elmúlt 10 hónapban, és becslések szerint mintegy 200 ezer ember vált belső menekültté Nigériában.

Az emberek menedéket keresnek a szinte állandó támadások elől, amelyeket fegyveres csoportok hajtanak végre férfiak, nők és gyerekek ellen egyaránt" - mondta egy genfi sajtótájékoztatón Babar Baloch, az UNHCR szóvivője.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője közölte, hogy  keveset  tudni ezekről a fegyveres csoportokról, amelyek a régiót évek óta terrorizáló Boko Haram dzsihadista szervezettől  elkülönülve  működnek. Hozzátette: a csoportok látszólag jól felszereltek és szervezettek.

Az észak-nigériai Sokoto, Zamfara és Katsina államokban az erőszak elől elmenekülő emberek emberrablásokról, kínzásokról, zsarolásról, gyilkosságokról, nemi erőszakról és lakóházak lerombolásáról számoltak be.