A BBC budapesti riportere szerint a kommunista időkben írtak úgy róla, mint most a kormánylapban

2020. augusztus 7. 18:46 - szerző: 168 Óra

„Miről beszél Nick Thorpe, a BBC »objektív« és »független« tudósítója” címen közölt írást a magyar jobboldal meghatározó gondolkodója, Fricz Tamás, az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója a Magyar Nemzetben. Fricz a brit újságíró július 24-én, az Index-botrányról megjelent 120 szavas kommentárját kifogásolta.

Thorpe, aki 1986 óta tudósít Magyarországról a BBC-nek, a Válasz Online heti podcastjában, csütörtökön azt nyilatkozta, hogy „legutoljára, ha jól emlékszem, 1987. február 3-án, a Népszabadságban volt egy hasonló cikk, ami a »BBC szorgalmas riportere« elleni támadás volt, mert tudósítani mertem az írószövetség találkozóiról”.

„Úgy érzem, ez nem egy normális ország. Sokan, főleg a kormányoldalon, úgy csinálnak, mintha az lenne, de sajnos nincs minden rendben” – mondta Thorpe a Válasznak. Mint mondta, „soha nem tapasztaltam a társadalomban annyi utálatot, mint most”, szerinte valami nem működik a magyarok közt, ő pedig erről próbál írni. „Nem kell ahhoz BBC-elemzőnek lenni, hogy lássuk, a kormánypárt stílusa egyre radikálisabb” – mondta.