New Yorkban is kiálltak a CEU mellett

2017. április 8. 11:26

A világ más nagyvárosaihoz hasonlóan, április 7-én este a New York-i magyar főkonzulatás épülete előtt is tüntetést szerveztek a Közép-európai Egyetem (CEU) autonómiájának megőrzése és a tudományos szabadság védelme érdekében.

A 35-40 összegyűlt között akadtak magyar, amerikai és más nemzetiségű volt CEU-s diákok és olyan New York-ban élő magyarok, akik szolidaritásukat szerették volna kifejezni az egyetem mellett. A tüntetők között volt, aki a 90-es évek elején volt az akkor még fiatal egyetem budapesti diákja, más pedig 2015-ben szerezte diplomáját a CEU akkor már világszínvonalon elismert nemzetközi tanulmányok tanszékén.

A békés tüntetéssel egyidőben a főkonzulátuson egy Az Amerikai Magyar Akadémikusok Szövetségével és A New York-i Magyar Tudományos Társasággal közösen szervezett tudományos esemény zajlott. Az eseményről férjével együtt távozó Colleen Bell, a legutóbbi budapesti amerikai nagykövet, támogatásáról biztosította a tüntetőket, és néhány fénykép erejéig közéjük állt.

Fotó: Standovar Júlia

Kumin Ferenc New York-i főkonzul, aki szintén a CEU-n szerezte diplomáját, többnyire az épületen belülről figyelte az eseményeket. Az összegyűltek szerint a főkonzul két alkalommal elegyedett szóba néhány demonstrálóval. Először akkor, amikor a nyitva hagyott ajtón a főkonzulátus épületébe besétáló féltucatnyi tüntetővel tudatta, hogy a soron következő vacsora csak meghívással látogatható; majd pedig amikor őket kikísérve az épület ajtajából mobiltelefonjával sebtiben készített néhány képet az utcán összegyűltekről. (A főkonzulátus Facebook oldaláról éppen nemrégiben tűntek el az épületben márciusban szervezett CEU-s öregdiák találkozón készült képek.)

Fotó: Standovar Júlia

A főkonzultus főbejáratát egyébként a tüntetés alatt a bent zajló esemény ellenére is zárva tartották, így számos meghívott vendég csak több perces várakozás után tudott bejutni az épületbe. Többen közülük támogatásukat fejezték ki a tüntetők mellett.

A főkonzulátoson tartott tudományos esemény egyik résztvevőjének elmondása alapján, a félnapos konferencián egy magyar amerikai akadémikus sem adott hangot a CEU melletti szolidaritásának. Pedig sokuk olyan amerikai egyetemen dolgozik, melynek elnöke egyike volt annak a 23 egyetemi vezetőnek, akik pénteken nyílt levélben kérték Orbán Viktort, hogy ne lehetetlenítse el a világhírű egyetem magyarországi működését. Ráadásul már a konferencia koradélutáni kezdetén, a vendégek érkeztekor is demonstrált már néhány CEU melletti tüntető az épület bejáratánál.

A nagyjából egy órás tüntetés végeztével többen a főkonzulátus épületének bejáratára ragasztották transzparenseiket; mások egy épület előtti fa köré helyezték felirataikat.

Megint mások előrelátóbbak voltak: attól tartván, hogy transzparenseikre még szükségük lesz, inkább hazavitték magukkal azokat.

Fotó: Standovar Júlia