New York Times: Orbán Viktor médiafölénye a kommunisták propagandagépezetéhez hasonlít

2018. december 4. 17:49 - szerző: 168 Óra

„Igazán tanulhatnának a jövőbeli autokrata vezetők Orbán Viktortól” - írja  szerkesztőségi véleménycikkében a The New York Times, A tekintélyes amerikai napilap szerint Orbán Viktor kitartóan, szisztematikusan ellehetetlenített minden, a saját nacionalista politikáját kritizáló hangot, aminek a jegyében most egyetlen kézben egyesítik az eddig meglehetősen szétszabdalt, oligarchák és kisebb kaliberű kormányközeli üzletemberek birtokában lévő kormánypárti sajtót.

A The New York Times szerint az a médiafölény, amelyet Orbán Viktornak sikerült megteremtenie, a régi, kommunisták propagandagépezethez hasonlít, mivel mindenhol olyan vezető áll az élen, akit maga a miniszterelnök jelölt ki.

Mint arról írtunk, a fenti egyesülés a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érintett médiacégek  tulajdonosai lemondanak a kizárólagos vagy a többségi tulajdonjogaikról, vagyis felajánlják azokat a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány javára. Tehát onnantól kezdve az alapítvány kuratóriuma, illetve annak elnöke, Liszkay Gábor gyakorolja a tulajdonosi jogokat az összes érintett kiadónál, a múlt heti helyzet tanúsága szerint 246 orgánum, van a kezében. A kuratórium tagja még Bajkai István, az Orbán-család volt ügyvédje és a Fidesz országgyűlési képviselője, Szánthó Miklós, a kormány által finanszírozott Alapjogokért Központ elnöke, valamint Varga István jogász, aki 2014-ig a Fidesz parlamenti képviselője volt.

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala