New York Times: Az oroszok Budapestet használhatják támaszpontként a hírszerzési akcióikhoz

2019. március 18., 17:59

Szerző:

Hétfői cikkében a tekintélyes amerikai lap az egyre erősödő orosz-magyar barátsággal foglalkozik, felsorolva a közelmúlt eseményeit Paks II-től a két orosz fegyverkereskedő kiadatásán át a Budapestre költöző Nemzetközi Befektetési Bankig. A lap szerint miközben fokozódik az ellentét a nyugati országok és Vlagyimir Putyin között, Orbán Viktor esetében egyre erősebbnek bizonyul az orosz kapcsolat.

A februárban Magyarországra látogató amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo felhívta rá a figyelmet, hogy az autoriter Oroszország soha nem lesz a kisebb nemzetek szabadságának és szuverenitásának barátja. Az Orbán-kormány mégis megállapodott a Nemzetközi Befektetési Bank budapesti költözéséről, és az orosz banknak garantált hatalmas kedvezményekről.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A lap szerint ráadásul a bank akkor kapott engedélyt és teljes védettséget, amikor világszerte orosz kémeket tiltanak ki, a Kremlt az amerikai választások befolyásolásával vádolják, és orosz hackertámadások érik az európai agytrösztöket.  Nyugati titkosszolgálati tisztségviselők félelmei szerint szerint az oroszok Budapestet használhatják támaszpontként a hírszerzési akcióikhoz

A cikkben arra is kitérnek, hogy Európa viszonya mindig is megosztott volt Oroszországgal szemben, mára pedig a szélsőjobboldali pártok ölelik keblükre Vlagyimir Putyint. A New York Times szerint Orbán Viktor módszeresen meggyengítette a demokratikus intézményrendszert, és az orosz elnököt követve építi az illiberális demokráciát. Emellett azon ügyködik, hogy Ukrajnát távol tartsa a NATO-tól, az Európai Unió vezetőit pedig azzal vádolja, hogy megsértik a nemzetek szuverenitását.

Megemlítik a két orosz fegyverkereskedő kiadását Oroszországnak az Egyesült Államok helyett. Az amerikai külügyminisztérium szerint egyelőre az is kérdéses, hogy a két férfit bíróság elé állítják-e.