Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Űrszemét miatt módosítani kellett a Nemzetközi Űrállomás pályáját, hogy elkerüljék az ütközést

2020. július 3. 19:40 - szerző: 168 Óra - forrás: MTI

Váratlanul módosítania kellett pénteken a repülésirányítási központnak a Nemzetközi Űrállomás (ISS) Föld körüli pályáját, hogy az állomás ne ütközzön űrszemétnek − közölte a Roszkoszmosz orosz űrügynökség.

A pályamódosítás a Progressz MSZ-14 teherűrhajó hajtóművének segítségével történt. A hajtóművet mintegy száz másodpercre indították be, aminek következtében az űrállomás pályája hozzávetőleg 900 méterrel megemelkedett.

A Roszkoszmosz szerint a legénység zavartalanul folytatja feladatait, miközben a földi irányítás a koroljovi, illetve a houstoni irányító központokból folyamatosan ellenőrzés alatt tartja a helyzetet.

Fotó: NASA/ISS

Az ISS fedélzetén jelenleg öten teljesítenek szolgálatot: Robert Behnken, Douglas Hurley és Chris Cassidy amerikai, valamint Anatolij Ivanyisin és Ivan Vagner orosz űrhajósok.

Robert Behnken és Douglas Hurley május végén érkezett az űrállomásra a SpaceX Crew Dragon nevű úrhajóval, majd csatlakozott a már ott lévő űrhajósokhoz. A tervek szerint négy hónapon át dolgoznak majd ott. 

Az űrhajót az amerikai űrkutatási és űrhajózási hivatal (NASA) az Elon Musk milliárdos vállalkozó tulajdonában lévő SpaceX magánvállalattal együttműködve bocsátotta fel a floridai Cape Canaveral űrközpontból májusban. A felbocsátást történelminek minősítették az Egyesült Államokban.