Amerikai kérésre az Orbán-kormány mégsem adott meg mindent a Kreml-közeli-banknak, a ma Budapestre érkező Vlagyimir Putyin aligha van elragadtatva

2019. október 30., 10:46

Szerző:

Bár az Orbán-kormány törvényt alkotott arról, hogy a jelenlegi orosz vezetéshez ezer szállal kapcsolódó Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) munkatársai diplomáciai státuszt kapnak, Magyarország egyelőre egyedül Nyikolaj Koszov bankelnök akkreditációját fogadta el a nyár óta Budapesten működő pénzintézet stábjából – írja a Direkt 36.

A portál információi szerint az Egyesült Államok szólt közbe, amely attól tart, hogy az oroszok kémkedésre használják az IIB budapesti jelenlétét. Egy Direkt 36 által megszerzett hivatalos amerikai külügyminisztériumi levél tanúsága szerint David Cornstein nagykövet biztosítékokat kért és kapott Orbán Viktortól, hogy Magyarország figyelembe vesz az amerikai aggályokat. Emiatt nem adott eddig senkinek diplomáciai mentességet az Orbán-kormány az IIB munkatársainak Nyikolaj Koszovon kívül. 

Budapestre helyezi át székhelyét a Nemzetközi Beruházási B Varga Mihály pénzügyminiszter és Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank elnöke kezet fog a pénzintézet székhelyének áthelyezéséről szóló megállapodás aláírása után
Fotó: Pénzügyminisztérium

Az amerikai aggályokat érthetővé teszi, hogy amikor februárban kiderült, a Nemzetközi Beruházási Bank Magyarországra költözik, a pénzintézetnek a következő kedvezményeket ígérték:

  • A bank igényeinek megfelelő irodaépületeket, a bankelnök hivatalos rezidenciáját, és ezeknek az ingatlanoknak a biztonságát és nyugalmát.
  • Ha a kinézett épületek nem az államéi, azokat az állam bérelné a banknak, ha pedig nem megfelelő állapotúak, a magyar adófizetők pénzén újítanák fel őket. Az épületek biztonsága és nyugalma érdekében még a magyar állam sem tehetné be a lábát, mert a diplomáciai képviseletekre vonatkozó védelem illetné meg.
  • A bank bármilyen szabályt kialakíthat, ami ahhoz szükséges, hogy az irodaépületben a tevékenységét gyakorolja, rendőrök is csak akkor mehetnének be, ha a bank hívná őket.
  • A bank ingóságait nem foglalhatja le, kobozhatja el, sajátíthatja ki sem végrehajtó, sem bíróság, sem törvényi úton bárki más.
  • A bank minden tulajdona és eszközei mentesülnek mindenféle korlátozás, szabályozás, ellenőrzés és moratórium alól.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
  • Az IBB nem lenne alávetve pénzügyi vagy szabályozói felügyeletnek vagy ellenőrzésnek.
  • Ha pedig az ügyleteihez mégis szüksége van valamilyen speciális jogosítványra, engedélyre vagy jogszabályi jogállásra, a tervezet szerint úgy kell tekinteni, mintha már rendelkezne azokkal.
  • Magyarországon található minden eszköze, jövedelme és tulajdona mentességet élvez minden adó- és egyéb közteher megfizetésétől, akár országos, akár helyi szinten, kivéve a szolgáltatási díjakat.
  • A bank dolgozói és vezetősége, valamint az ő családtagjaik diplomáciai mentességben részesülnek.
  • Korlátozás nélkül, állampolgárságtól függetlenül jöhetnek Magyarországra azon szakértők és tanácsadók, akik a bank érdekében helyszíni látogatásokon vesznek részt.
  • Illetve jöhet még mindenki más, akiket az IIB meghív.

Ehhez képest eddig csak Nyikolaj Koszov kapott akkreditációt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium protokollosztályának adatbázisában csak a bankelnök neve szerepel.

Aki nem lehet túlságosan elragadtatva a késlekedéstől és az IIB mozgásterének a korlátozásától, az Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki ma, október 30-án néz be Budapestre egy találkozó kedvéért Orbán Viktorral.