Orbán Viktor megígérte az amerikaiaknak, hogy szigorú lesz a kémkedéssel vádolt Kreml-közeli bankkal, az oroszok ebből semmit nem éreznek

2019. augusztus 14. 08:02 - szerző: 168 Óra

Titkosszolgálati fellépést, korlátozásokat ígért Orbán az orosz hátterű bank ellen

Szoros magyar-amerikai titkosszolgálati együttműködés, a diplomatastátuszra jelentkezők szigorú szűrése és a székházválasztás korlátozása – erre tett ígéretet Orbán Viktor miniszterelnök David Cornstein amerikai nagykövetnek a Kreml-közeli orosz Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) ügyében – írja a 444-en megjelent cikkében a Direkt36.

Februárban derült ki, hogy az IIB rengeteg kedvezmény kíséretében helyezheti át Budapestre a székhelyét Moszkvából. Emiatt az Orbán-kormányt több szövetségese bírálta, attól félve, hogy az oroszok a bankot kémkedésre használhatják. Bár az Orbán-kormány a nyilvánosság előtt visszautasította ezeket a bírálatokat, a színfalak mögött több konkrét intézkedés ígéretével próbálta meg csillapítani a háborgó szövetségesi kedélyeket.

Fotó: MTI/Balázs Attila

A Direkt36 amerikai kormányzati és kongresszusi forrásokból úgy tudja, Orbán megígérte Cornsteinnek, hogy az IIB munkatársai nem kapnak automatikusan a diplomáciai mentességet, a titkosszolgálatok ugyanis előbb átvilágítják őket. A magyar külügyminisztérium nyilvános online diplomata-adatbázisa szerint diplomáciai mentességet eddig csak Nyikolaj Koszov bankelnök kapta meg. Az amerikaiak azt is elérték, hogy az IIB ne költözhessen se az amerikai, se más NATO-tagország nagykövetségének közelébe. A bank ugyanis a Szabadság téri amerikai követséggel szemben, a Tőzsdepalotában (régi MTV-székház) is nézett irodákat.

Az Orbán-kormány az IIB-vel kapcsolatos kérdésekre nem reagált, de a Direkt36 és a 444 megszerzett olyan külügyi iratokat, amiket magyar diplomaták készítettek többek közt az IIB-ről amerikai törvényhozók számára. Az iratok is megerősítik, hogy a magyar hatóságok együttműködnének az USA-val a bank „illegális" szándékainak ellenőrzésében. Emellett a dokumentumokban az is szerepel, hogy a magyar kormány teljesen alaptalannak tartja az IIB-vel kapcsolatos félelmeket. Szerintük az ügyet csak bizonyos think tankek és az Obama-éra tisztviselői akarják felhasználni az Orbán-kormány lejáratására.

Eközben az IIB-ben állítólag semmit sem éreznek a magyar kémelhárítás szigorából. A Nemzetközi Beruházási Bank hivatalosan nem, de egy vezető beosztású tisztviselője név nélkül válaszolt a Direkt36 kérdéseire. – Nem szeretném kommentálni az amerikai nagykövet kijelentéseit, azt leszámítva, hogy a fogadó országgal kötött megállapodás érvényben van és működik - mondta az IIB tisztviselője, aki szerint fennakadás nélkül érkeznek munkatársai Budapestre. Augusztus végére már ötven dolgozó és az összes döntéshozó testület itt lesz.