Nem merik visszaküldeni Orbán Viktor ajándék lovait az osztrákok, nehogy a vágóhídon kössenek ki szegény párák

2019. május 21. 14:30 - szerző: 168 Óra

Egy osztrák állatvédő szervezet aggódni kezdett a magyar kormánytól kapott rendőrlovak sorsa miatt – írja a 444.

Zalánt és Zadart Orbán Viktor még tavaly nyáron vitte magával látogatásakor az Osztrák Köztársaságot megsegítendő „az Európában tapasztalható biztonságpolitikai helyzetre tekintettel”, de kiképzés közben a két mezőhegyesi nóniusz lesérült. Ezért az osztrák rendőrség vissza akarta küldeni a lovakat Magyarországra, hogy egészségeseket küldjenek helyettük.

Az állatvédők azonban attól tartanak, hogy a lesántult lovaknak a hazaküldés után nem lennének jók a túlélési esélyeik, ezért inkább azt javasolják, hogy  az ő öthektáros területükön helyezzék el őket, ahol szeretetteljes környezetben tölthetnék el életük hátralevő részét.

UPDATE

Lapszemlénk megjelenése után az Országos Rendőr-főkapitányságtól a következő közleményt kaptuk:

„Osztrák állatvédőkre hivatkozva néhány hírportál azt írta, hogy a Magyarországtól az osztrák lovas szolgálatnak adományozott, majd megsérült két rendőrlónak „hazaküldés után nem lennének jók a túlélési esélyeik”.  

A két nóniusz valóban kisebb sérüléseket szerzett az ausztriai kiképzés során. A Készenléti Rendőrség szakemberei állatorvossal közösen a helyszínen vizsgálták meg Zalánt és Zadart, amelynek során a kiképzések, edzések közben előforduló minimális sérülést állapítottak meg. Az állatokat az osztrák partner visszaadja a  magyar rendőrségnek. Az Állatorvostudományi Egyetem szakvéleménye alapján rövid, néhány hónapos rehabilitációt követően újra járőrszolgálatba állíthatóak Magyarországon.

Az osztrák lovas szolgálat két újabb nóniuszt választhat a Készenléti Rendőrség lovai közül.”