Nem jött be Orbán és Salvini számítása: négy európai uniós tagállam megoldotta az Olaszországba érkező menekültek elosztását

2019. szeptember 23. 20:20 - szerző: MTI

Megállapodott Németország, Olaszország, Franciaország és Málta a Földközi-tengeren felvett migránsok elosztási vészmechanizmusáról - jelentette be hétfőn Michael Farrugia máltai belügyminiszter.

A máltai tárcavezető szerint német, francia és olasz hivatali partnereivel sikerült egyezségre jutniuk a kérdésben egy közös dokumentumról, amelyet egy átfogóbb uniós megállapodás alapjául készülnek majd beterjeszteni az uniós belügyminiszterek következő tanácskozásán.

Maria Ohisalo, az EU soros elnökségét ellátó Finnország belügyminisztere hozzátette, hogy a most születetett megállapodás időben korlátozott és egyedül a Földközi-tengeren kimentett menedékkérőkre összpontosít.

"Sikerült szabályozást találni egy ideiglenes vészmechanizmusra (...), amely Olaszországon és Máltán segít" - mondta Horst Seehofer német belügyminiszter, aki elégedettségét fejezte ki a megállapodással összefüggésben.

Seehofer szerint ehhez az együttműködéshez most sikerült kidolgozni a menedékkérők elosztására vonatkozó eljárások világos szabályait és határidőit. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a pontos elosztási kvótákról még egyeztetni fognak, mert ez a mechanizmusban résztvevő tagállamok számától függ. Ez utóbbi a kérdést az uniós belügyminiszterek október 8-i tanácskozásán tervezik tisztázni - fűzte hozzá a német tárcavezető.

Mint mondta, a megállapodás hat hónapra szól, és az október 8-i egyeztetést követően  remélhetőleg  további tagállamok csatlakozásával lép életbe. Seehofer utalt arra, hogy 12-14 tagállam csatlakozására számít. Hangsúlyozta: a résztvevők bármely pillanatban dönthetnek, hogy felfüggesztik az együttműködést.

Illegális bevándorlás - Olaszország A Sea-Watch civil szervezet június 12-i felvétele menekültekről a Sea-Watch 3 mentőhajó fedélzetén
Fotó: MTI/EPA/Sea-Watch

Seehofer korábban kilátásba helyezte, hogy Németország befogadja a tengeren kimentett migránsok negyedét Olaszországból. A dpa német hírügynökség értesülései szerint Franciaország szintén ugyanennyi embert vehetne át Olaszországtól, de Horvátország, Finnország, Írország, Litvánia, Luxemburg és Portugália is jelezte részvételi szándékát ebben a mechanizmusban.

Seehofer szerint a máltai megállapodás értelmében a tengeren felvett migránsokat, kivéve a biztonsági kockázatot jelentő személyeket a partra szállásuktól számított négy héten belül szétosztanák. A befogadó állam lenne ezt követően felelős a migránsokért, illetve a menedékkérelemre nem jogosult migránsok hazaszállításáért.

Az APA osztrák hírügynökség szerint a megállapodás győzelem Olaszország és Málta számára. A két ország ugyanis a tengeren felvett összes migráns, s nemcsak a menekültstátusra jogosultnak tűnők szétosztását szorgalmazta. Ez utóbbi kitétel ugyanis kizárta volna a gazdasági bevándorlókat, akik az észak-afrikai partokról érkező menedékkérők jelentős részét teszik ki.

Az egyezség viszont más oldalról tartalmaz korlátozásokat. Ugyanis nem rendelkezik azokról a migránsokról, akik önerőből jutnak el az európai partokra, anélkül, hogy civilszervezetek, a haditengerészet vagy parti őrség hajói előzőleg felvették volna őket.

 Matteo Villa, az ISPI agytröszt migrációs szakértője szerint a megállapodás arra fogja késztetni az olasz parti őrséget és haditengerészetet, hogy több tengeri mentést végezzen, így növelve az elosztási mechanizmusban való részvételre jogosult migránsok számarányát.

Egy másik vitás pont a francia kikötők ügye volt. A miniszterek egyezségre jutottak abban is, hogy Franciaország kivételes jelleggel megnyitja kikötőit, amennyiben a máltai és olasz kikötők túlterheltek lennének.

Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter üdvözölte a hétfő megállapodást. "Olaszország mától nincs egyedül. Megvan az akarat, hogy közösen lépjünk előre" - tette hozzá.