Nem csitul a kaliforniai tűz, negyvenkettőre emelkedett a halálos áldozatok száma

2018. november 13., 11:13

Szerző:

Újabb tizenhárom holttestre bukkantak Kaliforniában, ezzel 42-re emelve a pusztító tűzész áldozatainak számát – írja a BBC.

A maradványokat a legrosszabbul érintett Paradise városában találták meg. A halottak többségére autójuk közelében találtak rá, valószínűleg menekülni próbáltak a helyszínről, illetve olyan idősek is elhunytak, akik miatt nem tudtak időben elmenekülni otthonukból.

A Camp Fire elnevezésű tűzben szinte megsemmisült a 26 ezer lakosú Paradise kisvárosa, 6700 épület – jórészt lakóház – vált a lángok martalékává. Kétezer tűzoltó küzd még most is a lángok ellen, egyelőre csekély sikerrel. Mike Conaty, a kaliforniai tűzoltók egyik vezetője a The Washington Post munkatársának azt mondta: nyitott kérdés, hogy mi lesz Paradise sorsa, jövője.

A Camp Fire nyomán egyébként 228 ember holléte sem ismert. A tűz már meghaladta az eddigi leghalálosabb 1933-as Griffith Park katasztrófáját, miben 31-en vesztették életüket.

Kalifornia állam déli részén szintén tovább pusztít a tűz. A Woolsey Fire már két emberéletet követelt és a földdel tett egyenlővé számos házat, főként Malibuban és Calabasasban. Gerard Buttler színész, Neil Young és Miley Cyrus énekesek otthona is odaveszett.

Gerard Butler háza romjai előtt
Fotó: Twitter

A Camp Fire és a Woolsey Fire is múlt csütörtökön tört ki. Utóbbi körülbelül 64 kilométerre Los Angelestől és eddig 85500 hektárnyi területet, 177 épületet pusztított el. Jelenleg is a tűznek csupán 10 százalékát sikerült megfékezni. A közelében, szintén délen tomboló Hill Fire 4530 hektárt érintett és már 75 százalékát megfékezték.

A szakértők szerint az egyre intenzívebb és nehezen megfékezhető erdőtüzek oka a klímaváltozás és az időjárási viszonyok egyvelege.

Az alacsony páratartalom és a forró széllökések, párosítva a száraz földekkel az esőmentes hetek, hónapok után kitűnő terepet adnak a tűz gyors elterjedésének.

Kalifornia állam sűrűn lakottsága is közrejátszik abban, hogy sok a halálos áldozat. Ma közel kétszer annyian élnek itt, mint a hetvenes években, ebből következik, hogy sok ház már korábban rizikósnak minősített, erdő közeli területen épült.

Donald Trump amerikai elnök természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította egész Kaliforniát Jerry Brown kormányzó kérésére.