Nem ajánlja idősek számára az AstraZenecát a német gyógyszerintézet

A brit közegészségügyi szolgálat szerint viszont igenis jó védelmet nyújt a vakcina.

2021. január 28., 20:28

Szerző:

Németországban a Robert-Koch-Instituts oltási bizottsága (Stiko) azt ajánlja, hogy csak a 18 és 64 év közöttieket oltsák be a AstraZeneca vakcinájával, ami várhatóan most pénteken kapja meg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét - írja a ZDF-re hivatkozva a 444.

Kormányzati forrásokat alapul véve kedden német lapok megírták, hogy az AstraZeneca oltóanyaga alacsony hatékonysággal védi meg a koronavírustól az időseket. A Handelsblatt 8, míg a Bild mindössze 10 százalékos hatékonyságról számolt be. 

Az Európai Gyógyszerügynökség vezetője, Emer Crooke az Európai Parlament egészségügyi bizottsága előtt ugyancsak elismerte, hogy az idősekre kifejtett hatékonyság tekintetében csak kevés tesztadat áll rendelkezésükre az oxfordi vakcinával kapcsolatban.

Az AstraZeneca ezt – a brit gyógyszerhatóság és egy ugyancsak brit szakértői bizottság állásfoglalásaira hivatkozva – tagadta.

A német oltásügyi hatóság ennek ellenére olyan ajánlás kiadására készül, mely szerint a 65 évnél idősebbeket ne az AstraZeneca szérumával, hanem továbbra is a Biontech/Pfizer és a Moderna vakcináival oltsák be.

Az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) oltási programokért felelős igazgatója, Mark Ramsay szerint viszont igenis jó védelmet nyújt az időseknek az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca közös vakcinája, amelyet Nagy-Britanniában már hetek óta alkalmaznak. Ramsay elismerte, hogy a próbaidőszakban az idősek körében túl kevés esetben vizsgálták az oltóanyagnak a korcsoportra kifejtett hatékonyságát, de az idősek immunreakciói kapcsán eddig rendelkezésre álló adatokat nagyon biztatónak nevezte.

A University of East Anglia egyetem orvostudományi karának járványügyi kutatója a BBC-nek adott nyilatkozatában azt mondta: a brit szakértők tudják, hogy az Oxford/AstraZeneca-vakcina biztonságos a 65 évnél idősebbek számára is. 

Paul Hunter professzor hozzátette: az idősek esetében az oxfordi vakcina jóval kevesebb mellékhatást okoz, mint a fiatalabbaknál, “és szinte biztos, hogy alkalmazása nagyon előnyös a súlyos betegség kialakulásának és a kórházi kezelés szükségességének megelőzése szempontjából” – idézi a szakembert az MTI.

Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtöki kijelentése szerint a brit szakhatóságok teljesen egyértelműen azon a véleményen vannak, hogy az Oxford/AstraZeneca-vakcina nagyon jó és hatékony, már egy dózis beadása után is magas szintű védelmet nyújt minden korcsoportban.

A hazai szakhatóság, az OGYÉI egyébként annak ellenére engedélyezte korábban az AstraZeneca vakcináját – az EMA jóváhagyása előtt egy héttel –, hogy itthon meg sem vizsgálták azt, hanem megelégedtek a brit hatóságok véleményével, miszerint az oxfordi oltóanyag biztonságos és hatékony.