"A jövőben is a NATO marad biztonságunk záloga"- mondta Washingtonban a szövetség Parlamenti Közgyűlésének elnöke, Mesterházy Attila

2020. február 11., 12:57

Szerző:

A NATO Parlamenti Közgyűlés (PKGY) elnökeként először látogatott Washingtonba Mesterházy Attila. Ott tartózkodása alatt szenátusi és kongresszusi képviselőkkel, a Külügyminisztérium, a Pentagon államtitkáraival, illetve több kutatóintézet szakértőjével folytatott tárgyalásain a transzatlanti kötelék szorosabbra fűzéséről, a NATO alapjául szolgáló demokratikus értékek megóvásáról, valamint a Szövetséget érintő kihívások leküzdéséről beszélt.

"A jövőben is a NATO marad biztonságunk záloga" - mondta el Mesterházy Attila, a NATO Parlamenti Közgyűlésének hivatalban lévő elnöke Washingtonban tett első látogatása során.

"A NATO ereje a katonai, gazdasági és technológiai fejlettségében, az egymás megvédésére tett ígéretünkben, valamint abban rejlik, hogy elkötelezettek vagyunk a demokrácia, az egyéni szabadságjogok, az emberi jogok és a jogállamiság értékei iránt. A NATO PKGY mindezek sikerét a parlamenti diplomácia eszközével segíti elő" - tette hozzá.

Az elnök a Helsinki Bizottság meghívására, az EBESZ Parlamenti Közgyűlés elnökével, a georgiai George Tseretelivel közösen adott tájékoztatást a kongresszusi bizottság meghallgatásán: A parlamenti diplomácia ereje és célja: Interparlamentáris kezdeményezések és az USA hozzájárulása címet viselő napirendi pont kapcsán.

Mesterházy Attila
Fotó: Merész Márton

Elnökként tárgyalást folytatott a NATO PKGY amerikai delegációjával, illetve külön annak vezetőjével Gerry Connollyval és Mike Turnerrel a NATO PKGY alelnökével. A találkozón Mesterházy Attila köszönetet mondott, hogy az amerikai delegáció is támogatta megválasztását, továbbá jelezte annak fontosságát, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa egyértelműen kifejezte a NATO iránti elkötelezettségét. Ez az elkötelezettség egyértelműen tükröződött a Helsinki Bizottság elnöke, Alcee L. Hastings képviselő és társelnöke, Roger F. Wicker szenátor, valamint más bizottsági tagok nyilatkozataiban is. Hangsúlyozta még, hogy Európa biztonsága szempontjából az Egyesült Államok részvétele továbbra is létfontosságú a konfliktusok megoldásában.

Mesterházy Attila Kathryn Wheelbargerrel, a Pentagon nemzetközi biztonságért felelős helyettes honvédelmi-, valamint Maureen E. Cormackkel, az Egyesült Államok külügyminisztériumának európai és eurázsiai ügyekért felelős hivatalát vezető helyettes államtitkáránál tájékozódott az amerikai kormány NATO-val kapcsolatos prioritásairól.

A megbeszéléseken a PKGY elnöke figyelmeztetett arra, hogy Oroszországgal kapcsolatban továbbra is szükség van a NATO határozott fellépésére, és hangsúlyozta, hogy bár a párbeszéd fontos Oroszországgal, de azt feltételekhez kell kötni.

A NATO feladataként jelölte meg, hogy számoljon Kína geopolitikai törekvéseivel. Szorgalmazta továbbá, hogy a szövetségesek töretlenül támogassák Ukrajna és Georgia függetlenségét, területi integritását és euro-atlanti törekvéseit, és óva intett attól, hogy ezeket a helyzeteket "befagyott" konfliktusoknak tekintsék. Végezetül, a nyugat-balkáni helyzet folyamatos figyelemmel kísérését sürgette, és arra figyelmeztetett, hogy a térségben az EU vagy az USA "kivonulása" által előidézett vákuumot gyorsan kihasználhatják más nem szövetséges hatalmak.

Mesterházy Attila ezeket a kérdéseket a Német Marshall Alap (GMF) és az Európai Politikai Elemző Központ (CEPA) által szervezett kerekasztal-beszélgetések alkalmával fejtette ki bővebben.