Nagyon kikapott az ír miniszterelnök, amiért hajlandó szóba állni Orbánnal

2018. január 4. 13:03 - szerző: 168 Óra

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután az Országházban fogadja Leo Varadkar ír kormányfőt. A találkozó belpolitikai vihart indított Írországban – írja az Irish Times nyomán a hvg.hu.

A Munkáspárt vezetője, Brendan Howlin magyarázatot vár arra, hogy Varadkar miért csak az utolsó pillanatban tájékoztatta a parlamentet arról, hogy a magyar miniszterelnökkel találkozik. Annak ellenére sem, hogy feltettek neki erre vonatkozó kérdést még december közepén.

Az ír kormányfő hivatala arról tájékoztatott, hogy Varadkar a Brexit-tárgyalások új szakaszba lépése apropóján egyeztet magyar kollégájával. Howlin ugyanakkor felszólította az ír kormányfőt, hogy ítélje el a magyar kormányzat antidemokratikus, EU- és jogállamellenes politikáját. Máskülönben – idézte az ellenzéki politikust a lap –, Orbán úgy értelmezi majd a látogatást, mint álláspontja hallgatólagos megerősítését.

Fotó: Youtube

„Orbán kiiktatta az alkotmányos fékeket és egyensúlyokat, ellenőrzés alá vonta az állami médiát és a bíróságokat, és át akarta venni az irányítást egy független egyetem felett. Felszította a jobboldali populizmust és a migrációellenességet az 'Állítsuk meg Brüsszelt!' kampányával, amelyhez kapcsolódva minden magyar háztartásba kérdőívet küldtek, amelyben azt kérdezték, hogyan kezeljék a bevándorlás kérdését és azokat az uniós ügyeket, amelyekkel nem ért egyet. Remélem, hogy a taoiseach elég bátor lesz ahhoz, hogy megvédje Írország és az EU közös értékeit, amikor találkozik Orbán úrral, és kritikával illeti azt a megosztó utat, amelyen Magyarország jár a közösségben belül" – magyarázta Howlin.