Nagy pénzbüntetéssel sújtaná Matteo Salvini azokat az embereket, akiknek a hajói menekülteket mentenek ki a tengerből

2019. május 11., 13:45

Szerző:

Nagy összegű pénzbüntetéssel sújtaná a migránsokat mentő hajók tulajdonosait Matteo Salvini olasz belügyminiszter, aki – mint fogalmazott – az embercsempészet ellen hirdetett még ádázabb harcot.

Szombati olasz sajtóértesülések szerint a politikus – szélsőjobboldali Liga vezetője, aki a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is ellátja – jelentősen szigorítani akarja az olasz parlament által tavaly decemberben jóváhagyott biztonsági intézkedéscsomagot. 

A belügyminiszter által javasolt új intézkedések mindenekelőtt azokat a magánkézben lévő hajókat sújtanák rendkívül szigorú büntetéssel, amelyek a Földközi-tengeren migránsokat vesznek fel a fedélzetükre.

Salvini azt indítványozta, hogy a hajók üzemeltetői a fedélzetükre vett,

minden egyes migráns után 3500-5000 euró pénzbüntetést fizessenek. Ha egy hajó olasz zászló alatt hajózva teszi ezt, az üzemeltetőtől egy évig terjedően megvonnák a működési engedélyt.

Fotó: Merész Márton

Ezen kívül a Salvini által vezetett belügyminisztérium arra törekszik, hogy a közbiztonságra hivatkozva tranzittilalmat léptethessen életbe az olasz nemzeti vizeket használni kívánó hajók számára. A tilalom elrendelése jelenleg még a közlekedési minisztérium hatáskörébe tartozik.

Csaknem egy évvel ezelőtti belügyminiszteri kinevezése óta Salvini a zárt kikötők politikáját folytatja, a magánkézben lévő, menekülteket mentő hajók nem köthetnek ki olasz kikötőkben. 2019. januári adatok szerint Olaszországban egy év alatt 91 százalékkal csökkent a partot érő menekültek száma.