Két szlovák férfit karanténba helyeztek, Nagy-Britanniában is megjelent a koronavírus

2020. január 31., 12:36

Szerző:

Koronavírus-fertőzés gyanújával ment be Szlovákiában a zsolnai kórházba két férfi. A betegeket még este átszállították a turócszentmártoni klinikára, ahol az infektológiai osztályon karanténba kerültek – írja a Bumm.sk.

Mindkét férfi három hetet töltött kiküldetésben Kínában, ahol mintegy 1500 kilométerre voltak a koronavírus-járvány epicentrumától.

– A betegek Sanghajon keresztül érkeztek repülővel Frankfurtba, és onnan pedig autóval jöttek haza Szlovákiába. A repülés során bágyadtak voltak, és kaparó fájdalmat éreztek a légcsövükben, már Frankfurtban megnézették magukat egy egészségügyi szakemberrel. Mivel nem tapasztaltak náluk heveny légúti betegség súlyos jeleit, azt javasolták nekik, utazzanak haza és vizsgáltassák ki magukat. Zsolnára érkezve felkeresték a helyi kórház sürgősségi részlegét. Onnan – tekintettel arra, hogy külföldi utazásról tértek haza, szigorú elkülönítés mellett átszállították őket az UNM-be – nyilatkozta Katarína Kapustová, a klinika vezető beosztású dolgozója.

A férfiak el vannak különítve és külön egészségügyi személyzet ápolja őket, akik nem foglalkoznak más betegekkel.

– Kórházi kezelésük szigorú karanténban zajlik. Mindkét férfitől vérmintát vettek, amelyet egy speciális berlini laboratóriumba továbbítanak, ahol elvégzik rajtuk a koronavírus-tesztet. A két férfi jelenleg enyhe vírusos megbetegedés jeleit mutatják, lázuk nincsen és nem igényelnek intenzív ápolást

– mondta Kapustová.

Tüdőgyulladás-vírus Kínában Védőmaszkot viselő utasok egy hongkongi pályaudvaron
Fotó: Kin Cseung

A koronavírus okozta betegség Nagy-Britanniában is megjelent. A brit egészségügyi minisztérium pénteken közölte, hogy

két páciens szervezetében azonosították a kórokozót Angliában.

A tárca tájékoztatása szerint a két beteg ugyanannak a családnak a tagja.

A közlemény, amelyet az angliai tiszti főorvos, Chris Whitty nevében adott ki a minisztérium, nem tér ki arra, hogy brit állampolgárokról van-e szó, és arra sem, hogy jártak-e a járvány gócpontjának tekintett kínai Hupej tartományban.

Nem említi a kommüniké, hogy a két beteg Anglián belül hol tartózkodik.

Chris Whitty, aki egyben a brit kormány egészségügyi főtanácsadója is, a múlt héten az addigi nagyon alacsony fokozatról alacsony – vagyis eggyel magasabb – szintre módosította a brit lakosság fertőződési kockázatára érvényes útmutatást.

A járványra hivatkozva egyre több nemzetközi utazási korlátozást léptetnek életbe az országok. Oroszország és Mongólia lezárta határát Kínával, Észak-Korea is lezárta az összes repülőterét és vasúthálózatát a Kínából érkezők előtt, illetve Pakisztán is elrendelte légterének lezárását a Kínába induló és onnan érkező járatok előtt. A Fülöp-szigetekhez tartozó Samal szigete csütörtökön már nem csak a kínai turistákat tiltotta ki, hanem azokat is, akik olyan országból érkeztek, ahol felütötte fejét a vírus.

Olaszország és Izrael is úgy döntött, hogy átmenetelig nem engedi be a Kínából érkező repülőgépeket. Mintegy 15 légitársaság, köztük az Air France, a British Airways és a Lufthansa, törölte a Kínába tervezett járatait.

Vietnam azt követően, hogy az országban három embernél megerősítették az új koronavírusos fertőzést, ideiglenes jelleggel felfüggesztette a turistavízumok kiadását kínai utazóknak.

Az Egyesült Államok és Japán is magas szintű riasztás léptetett életbe, és arra figyelmeztette állampolgárait, hogy ne utazzanak Kínába.

Kínában a koronavírustól eddig mintegy 10 ezren fertőződtek meg, és a legújabb adatok szerint 213-an haltak meg. Világszerte több mint száz fertőzést fedeztek fel csaknem húsz további országban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította csütörtökön a járványt.