Munkásnőként bronzba öntik Carla Brunit

Parázs vita robbant ki egy részben olasz bevándorlók által lakott francia kisvárosban akörül, hogy a település egykori tollfeldolgozó üzemének munkásnőit megörökítő szobor modelljéül a kormánypárti polgármester Carla Bruni-Sarkozyt, a köztársasági elnök feleségét kérte fel. Az elnökválasztási kampány küszöbén nyilvánosságra került eset híre felforrósította a twitterezők indulatait is.

2012. február 14., 18:33

A Párizs közelében fekvő, harmincezer lakosú Nogent-sur-Marne önkormányzati testülete egy évvel ezelőtt, 2011 januárjában szavazta meg az UMP kormánypárthoz tartozó Jacques Martin polgármester kezdeményezését dicsérő projektet, amelynek keretében idén májusban avatják fel a városka történelmi központjában felépülő új lakóparkban a hajdani tollgyári munkásnőknek emléket állító két és félméteres bronzszobrot. A ”Petite Italie” (kis Itália) elnevezésű lakótelep díszéül szánt műalkotás 82 ezer eurós költségének felét a az önkormányzat viseli, a másik részét az építtető állja.

Eddig minden a tervek szerint haladt, de amikor pár nappal ezelőtt valahonnan kiderült, hogy az adófizetők pénzéből megszülető szobor a first lady arcvonásait fogja viselni, kitört a botrány. Az önkormányzat szocialista és zöldpárti honatyái szemében nemcsak groteszk, egyenesen elfogadhatatlan, hogy a hajdani nincstelen olasz munkásnő figuráját az elnök dúsgazdag felesége jelenítse meg. Az pedig egyenesen politikai cinizmusra vall, hogy a szoborállítás időpontját az elnökválasztási küzdelem finisére időzítették. Abban a városi közgyűlés jobboldali képviselői is egyetértenek politikai ellenlábasaikkal, hogy az elnök asszony neve a szoborterv és a költségvetés elfogadása idején nem hangzott el, s szerintük is magyarázatra szorul, vajon mi köze van az egykori topmodellnek az Alpok túloldaláról áttelepült kétkezi munkások világához.

Jacques Martin polgármester, akit az ellenzéki honatyák született strébernek írnak le, olyannak, aki minden lépésével Sarkozynek akar megfelelni, nem érti a felzúdulást: ő nem az elnök feleségét, hanem „Franciaország legolaszabb asszonyát” kérte fel közreműködésre a város itáliai kapcsolatára utaló műalkotás létrehozásában. A tiltakozás amúgy is elkésett, a projekt előrehaladott állapotban van, Carla Bruni-Sarkozy örömmel elfogadta a felkérést és a közelmúltban részt is vett egy foto shootingon, ahol a kivitelezéssel megbízott Elisabeth Cibot szobrászművésznő elkészítette a szükséges felvételeket és makettokat. Ezekhez azonban sem az esetet feltáró lapok, sem a helyszínre kivonult tévések nem tudtak hozzáférni.


Nogent-sur-Marne első embere viszont készségesen áll a sajtó rendelkezésére, és mindent megtesz, hogy csillapítsa a kedélyeket. Szerinte fölösleges politikai hátsó szándékokat szimatolni az ő választása mögött, a volt topmodell elnökfeleség szerepvállalása egyedül a tervezett műalkotás esztétikai minőségének emelését célozta. Egyébiránt sietett megnyugtatni a média képviselőit afelől is, hogy a szoboravatásnak nem lesz köze az elnökválasztási kampányhoz, az utóbbi hetek kemény időjárási viszonyai miatt több határidőt későbbre kellett kitolni, emiatt május vége előtt szóba sem jöhet az emlékmű felállítása. Az már csak hab a tortán, hogy a szobor helyéül eredetileg kijelölt kis teret időközben más építmények foglalták el, a munkaruhát viselő olasz munkáslány alakját így már csak a lakópark kertjében tudják majd elhelyezni, a kerítés mögött. Az új helyzetben a szobor összes költségét az építtető Cogedim cég vállalta magára, s innentől kezdve az a rossz, aki rosszra gondol!

A botrány kirobbanása után három nappal a France Soir megszerezte és címoldalán közzétette a gyakorlatilag már kész alkotás első, exkluzív fotóját:

video http://

www.bfmtv.com/carla-bruni-sarkozy-sa-statue-cree-la-discorde-actu23316.html

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.