Moszkva leállítja az energiahordozók exportját Ukrajnába

2019. április 18. 14:05 - szerző: MTI

Oroszország június elsejétől leállítja és külön engedélyhez köti a szén, a kőolaj, az olajipari termékek és származékok, illetve a földgáz exportját Ukrajnába, válaszul az ellene Kijev által bevezetett legújabb szankciókra - jelentette be Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök Gorkiban, a csütörtöki kormányülésen. Emellett megtiltja az ukrán gép-, könnyű- és fémfeldolgozó-ipari termékek importját. Ennek a behozatalnak az értéke tavaly megközelítette a 250 millió dollárt. – Kénytelenek vagyunk megvédeni érdekeinket. Véglegesítjük azon áruk listáját, amelyeket ez év június elsejétől kizárólag külön engedély alapján lehet majd kivinni Ukrajnába - közölte a kormányfő, hozzátéve, hogy ezek közé tartoznak a tüzelőanyagok is.

A múlt héten az ukrán kormány újabb szankciókat fogadott el Oroszország ellen. A kijevi kabinet egyebek között megtiltotta a befőttesüvegek, az üvegpalackok, a formalin és más árucikkek behozatalát.

A orosz szankciók kiterjesztését Dmitrij Medvegyev három nappal az ukrán elnökválasztás második fordulója, és egy nappal a jelöltek tervezett vitája előtt jelentette be.