Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Meghalt a mongol kamasz, aki bubópestissel fertőzött mormotahúst evett

2020. július 15. 00:00 - szerző: 168 Óra - forrás: MTI

Meghalt egy 15 éves fiú Mongóliában, miután bubópestissel fertőzött mormota húsából evett – közölték kedden a mongol egészségügyi hatóságok.

Az eset Mongólia délnyugati részén, Góbi-Altaj tartományban történt. A fertőzést július 6-án észlelték. Ezután hat napra vesztegzár alá helyeztek öt körzetet.

Dorzs Narangerel, a mongol egészségügyi minisztérium szóvivője elmondta: annak a 15 embernek, akik kapcsolatba léptek az elhunyttal, karanténba kellett vonulnia, és antibiotikum-kezelést is kaptak. Több mint 140 embert leteszteltek, de mindössze két másik bubópestis-fertőzöttet találtak a helyi hatóságok. Egyikük az elhunyt kamasz fivére, aki szintén evett a fertőzött húsból.

Július 5-én Kínában, a Mongóliával szomszédos Belső-Mongólia tartományban is bubópestis-fertőzöttet azonosítottak, egy pásztort.

Július elején pedig egy testvérpár került kórházba, szintén fertőzött mormotahús miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint nincs vészhelyzet, a kínai hatóságok az ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet.

A múlt héten a Mongóliával szomszédos orosz tartományban, Burjátföldön is felhívást tettek közzé a helyi egészségügyi hatóságok, hogy senki ne vadásszon mormotákra, és ne fogyasszák a húsát.

Mongóliában a rendszeresen kiadott hasonló figyelmeztetések ellenére majdnem minden évben van legalább egy halálos áldozata a bubópestisnek.

A pestist bakteriális fertőzés okozza, a kórokozót pedig rágcsálókon élősködő bolhák terjesztik. A kór kezelés nélkül akár 24 órán belül halálos lehet.