Monica Lewinsky esszében ment neki Bill Clintonnak a MeToo mozgalom hatására

2018. február 28., 14:03

Szerző:

Talán senkinek sem kell bemutatni az egykori fehér házi gyakornokot, Monica Lewinskyt, akinek afférja Bill Clintonnal majdnem az elnök idő előtti távozását jelentette az Egyesült Államok éléről.

Monica Lewinsky
Fotó: Facebook

Lewinsky 22 éves volt volt, mikor romantikus kapcsolatba bonyolódott a nála 27 évvel idősebb, nős elnökkel. Később kapott hideget, meleget, majd nyilvános lejáratása után tulajdonképpen eltűnt a köztudatból. Motivációs előadásokat tartott, mint a cyberbullying (internetes zaklatás) nulladik áldozata.

Lewinsky most a Vanity Fair magazinnak írt egy hosszú esszét, amiben többek között azt is elárulja, hogy a megaláztatás után poszt traumás stresszben szenvedett. A viszonyról szóló hírek majdnem két éven át uralták az amerikai sajtó címlapjait, először azért, mert Clinton tagadta az affért, majd azért, mert elismerte, hogy „nem helyénvaló testi kontaktusba” került a gyakornokkal. A republikánus párt ezután elmozdítási eljárást indított az elnök ellen, aki végül maradt pozíciójában 2011-ig.

Lewinsky míg 2014-ben csak arról beszélt, hogy kapcsolatuk közös beleegyezésen alapult, most már arról ír, hogy bár ezt továbbra is fenntartja, de érdemes kiemelni, hogy természetesen erőteljes hatalombeli különbségek voltak kettejük között. Lewinsky hangsúlyozza, hogy nem teljesen fogta fel a viszony következményeit és minden nap bánja, hogy megtörtént. Éppen ezért hibáztatja Clintont, aki „sokkal idősebb volt nála, nem mellesleg a főnöke, és a világ legnagyobb hatalmú embere, akinek sokkal jobban kellett volna tudnia, mit tesz, mint neki.”