A Momentum javaslatára az EP liberális frakciója egyetlen olyan jelöltet sem szavaz meg, akit a Fidesz indít

2019. július 10., 08:26

Szerző:

Sem a Fidesz, sem a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) EU-s tisztségekért indított jelöltjeit nem szavazza meg a Európai Parlament liberális frakciója. Az Emmanuel Macron francia elnök pártjának a LaREM-nek az EP-képviselőivel Renew Europe (RE) néven megalakult frakció a momentumos EP-képviselők – Cseh Katalin és Donáth Anna – felszólalásainak hatására döntött így, Dacian Ciolos frakcióvezető pedig azzal indokolta a döntést, hogy

a két ország, Magyarország és Lengyelország ellen folyamatban van a lisszaboni szereződés 7. cikkelye szerinti eljárás. 

Az RE azt javasolja, hogy a két érintett pártcsalád – a Fideszé az Európai Néppárt, a PiS-é az Európai Konzervatívok és Reformisták – olyan országok jelöltjeit indítsák, amelyek valóban tiszteletben tartják a jogállamiság alapelveit. 

Az Európai Parlamentben ma, szerdán szavaznak a különféle bizottságok elnökéről és az alelnökeiről. Bár a Fidesz tagsága fel van függesztve az EPP-ben, így Orbán Viktor pártjának az EP-képviselői bukták a frakción belüli posztokat, elvileg még reménykedhetnek abban, hogy néhány bizottsági tisztséget sikerül megszerezniük. Deutsch Tamást a költségvetési ellenőrző bizottság alelnökének, Szájer Józsefet, a külügyi bizottság alelnökének jelölték.

Az EP-ben 108 képviselővel a liberálisoké a harmadik legnagyobb frakció. az Európai Néppárté (182) és Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) néven az Európai Szocialisták Pártjáé (154) után.